Ministerstvo proti akreditační komisi - Bankovní institut může učit v češtině

Praha – Ministerstvo školství rozhodlo o odebrání akreditace soukromému Bankovnímu institutu na výuku v angličtině. Rozhodnutí má platit od září 2012, škola se ale ještě může odvolat. Ministerstvo se ale postavilo proti návrhu Akreditační komise, která chtěla škole odebrat akreditaci i pro studium v češtině. Soukromou školu přitom při jednání zastupuje advokát Miroslav Jansta, který coby šéf České basketbalové reprezentace pomáhá ministrovi školství Josefu Dobešovi (VV) při přípravě středoškolského poháru. Bankovní institut musel už loni ukončit činnost deseti svých poboček u nás a na Slovensku kvůli nízké kvalitě výuky.

„Studijní evidence nebyla vedena v jazyce výuky,“ uvedl šéf odboru vysokých škol na ministerstvu Jiří Nantl důvod pro odebrání akreditace u navazujícího magisterského programu Economy and Management vyučovaného v angličtině. Šéfka komise Vladimíra Dvořáková se ale k poměrům na škole vyjádřila ostřeji, ve středu na Rádiu Impuls řekla, že studenti na Ukrajině studovali tři až čtyři měsíce a diplomové práce pocházely bůhví odkud. „Měli jsme informace z ambasád na podivné žádosti o víza na podivné studenty,“ dodala s tím, že díky titulu z české školy se totiž absolventům otevře pracovní trh v celé EU. Škola toto ovšem popírá a vyhrožuje žalobou. 

Komise navrhovala odnětí akreditace celkem u pěti bakalářských a dvou magisterských programů. Řízení ohledně odebrání akreditace studiu v češtině ale ministerstvo zastavilo. Podle tajemníka komise Jiřího Smrčky je tak možné, že škola převede studenty z anglického programu do českého a nestane se prakticky nic.   

Ohledně poboček v Maďarsku ministerstvo ještě nerozhodlo, podle Nantla se jedná o velmi složitý případ. Poprvé v historii prý museli i vyslýchat svědky. Dobré styky má přitom na ministerstvu právní zástupce univerzity Jansta, který s ministrem spolupracuje při přípravě poháru ministra pro středoškolskou mládež.