Protikrizový zdravotnický balíček by mohl prosadit Senát

Praha - Ministerstvo zdravotnictví představilo nový plán, jak prosadit protikrizová opatření. Nový balíček chce resort prosadit cestou pozměňovacích návrhů v Senátu, kde nyní leží dvě novely zákona o veřejném zdravotním pojištění, které zahrnují i regulační poplatky. Podle odhadů by totiž bez zavedení protikrizových balíčků na konci roku ve zdravotnictví chybělo až 13 miliard korun. Podobný výpadek se dá očekávat i příští rok. Ministerstvo doufá, že protikrizová opatření prosadí ještě v druhé polovině tohoto roku.

Zdravotnický resort chce balíček postavit na třech hlavních pilířích. Prvním je okamžitá úspora až tří miliard korun na lécích. „Cena a úhrada prvního generika by se měla snížit o 25 procent místo o původně navržených 20, administrativně budou na dobu jednoho roku sníženy ceny a úhrady všech léků o pět procent,“ uvedl náměstek ministryně Marek Šnajdr. Ministerstvo chce urychlit i příchod kopií originálních léků na český trh.

Podle ministryně Dany Juráskové je cílem pozměňovacího zákona především uchránit české zdravotnictví před silnějšími dopady krize a zachovat stávající úrovně zdravotní péče. „Budeme schopni financovat zdravotní úkony, víme, jaký je zde probém. Projeví se to právě tím, že ten dopad krize bude co nejméně vidět. Jedním z cílů je také udržení kvality péče, kterou máme nyní,“ uvedla Jurásková.

Druhým bodem jsou úspory zdravotních pojišťoven. Podle viceprezidenta Svazu zdravotních pojišťoven Jaromíra Gajdáčka je doba příspěvků například na cyklistické helmy nenávratně pryč. „Uzavřeli jsme písemnou smlouvu se všemi zdravotními pojišťovnami, že v roce 2009 a 2010 si utáhnou opasky a zmenší své provozní a preventivní fondy. Částku ve výši 2,5 miliardy korun pak přesunou do fondu, ze kterého se financuje péče. Jsem rád, že všechny zdravotní pojišťovny k tomuto přistoupily,“ dodal Šnajdr.  

Dana Jurásková:

„Sledujeme tři hlavní cíle - zajistit finanční stabilitu v době ekonomické krize, zajistit dostatek peněz pro úhradu zdravotní péče a zachovat stávající dostupnost péče bez dopadu na pacienta.“


Do třetice chce resort zároveň uchovat svůj slib modernizace očkování pro děti, kam spadá například očkování proti pneumokokovi. Rodiče za něj nyní dávají 8 500 korun, nově by ho měly platit zdravotní pojišťovny, stejně jako dobrovolné přeočkování dětí proti tuberkulóze v 11 letech. Finanční výpadek se ale nepokryje celý, ministerstvo bude proto dále vyjednávat a přemýšlet, kde peníze sehnat. Stále tedy zůstávají ve hře i rezervní fondy pojišťoven, které mají na účtech několik miliard. Například VZP v pondělí uvedla, že má na svém rezervním účtu dvě miliardy korun.     

Senát bude návrhy schvalovat za týden, poslanci na mimořádné schůzi

Jedna novela, která leží v Senátu, poplatky omezuje, druhá je ruší. Senátoři do obou doplnili text, který poplatky zachovává v současné podobě. Zároveň po dohodě s ministerstvem zpřísňují regulaci cen a úhrad léků. Ministerstvo doufá, že senátory přesvědčí, aby poplatky zachovali v současné podobě. Bez nich by totiž chybělo dalších sedm miliard. „Horní komora pravděpodobně odmítne levicové návrhy na zrušení nebo výrazné omezení zdravotnických poplatků. Místo toho by sněmovně měla navrhnout, aby zahrnula očkování dětí proti pneumokokovým infekcím do péče hrazené pojišťovnami,“ uvedl předseda Senátu Přemysl Sobotka. Senátní zdravotní výbor už podle něj navrhl i snížení maximální ceny generických léků.

Opozici se ale cesta přes Senát nelíbí. „Tyto návrhy, které tam oni podloudně vpašovali, mohou klidně tři měsíce počkat,“ řekl ČT středočeský hejtman David Rath. „Jednáme o tom. I kdyby to byl předem prohraný boj, tak do toho půjdeme. Vypadá to u mě jako politický postoj, ale je to věc zdravého rozumu. Náš zdravotnický systém potřebuje poplatky,“ reaguje Jurásková.   

Vydáno pod