Prezidium potvrdilo výpověď exřediteli liberecké policie

Liberec - Policejní prezidium potvrdilo výpověď bývalému řediteli liberecké policie Miroslavu Dvořákovi, který čelí od února obvinění z přijímání úplatku, zneužití pravomoci veřejného činitele, neoprávněného nakládání s osobními údaji a porušování služebních povinností. Dvořák tak přijde o takzvané výslužné, které by mu za 35 let služby náleželo, píše server Týden.cz.

Od 1. prosince 2003 do konce loňského roku působil Dvořák jako ředitel policie na Liberecku. Potom se stal vedoucím odboru vnější služby. Dvořák byl u policie zhruba 35 let. „Po obvinění jsme ho propustili ze služebního poměru,“ uvedl již dříve náměstek severočeského policejního ředitele Milan Franko. Dvořák se pak odvolal k policejnímu prezidiu, kde však nyní jeho stížnost proti výpovědi zamítli.

Dvořákovi hrozí až osm let vězení. Policejní inspekce zadržela 9. února spolu s Dvořákem i vedoucího dopravní policie na Liberecku Miroslava Valáška a Miroslava Kučeru z liberecké kriminální policie. Jeden nich je trestně stíhaný pro zneužití pravomoci veřejného činitele a neoprávněné nakládání s osobními údaji a hrozí mu až pět let vězení. Druhý může jít za zneužití pravomoci veřejného činitele do vězení nejvýše na tři roky. Okresní soud v Liberci vzal Dvořáka do vazby 11. února a státní zástupce ho z ní propustil v druhé polovině dubna.