Vrchní soud potvrdil Zubíkovi devět let za finanční podvody

Olomouc - Vrchní soud v Olomouci dnes zamítl odvolání a potvrdil bývalému šéfovi vsetínského hokeje a někdejšímu spolumajiteli Chemapolu Romanu Zubíkovi devět let vězení za rozsáhlé finanční podvody. Rozsudek je pravomocný. Podle obžaloby způsobil škodu za zhruba miliardu korun. Devítiletý trest vyměřil Zubíkovi loni v dubnu ostravský krajský soud, který mu prokázal škodu 700 milionů korun.

Krajský soud uznal obžalovaného vinným z šesti skutků, čtyř podvodů, krádeže a úvěrového podvodu. Naproti tomu ho zprostil obžaloby z dalších dvou skutků, opět se jednalo o podvod a úvěrový podvod. Soud kromě nepodmíněného trestu Zubíkovi zakázal podnikat v obchodování s palivy a mazivy na deset let a po stejnou dobu nesmí být ani ve statutárních orgánech obchodních firem.

Podle obžaloby způsobil Zubík celkem asi miliardovou škodu podniku Slovenský plynárenský průmysl, Komerční bance, zkrachovalé Moravia Bance, pardubické společnosti Paramo a dalším firmám. Podle žalobce se dopustil podvodů při fiktivním prodeji pohonných hmot nebo při sjednávání transakcí s peněžními ústavy. Zubík vinu odmítl a tvrdil, že krajský soud krátil jeho právo na obhajobu a hodnotil důkazy jednostranně pouze v jeho neprospěch.

Zubík se soudnímu řízení vyhýbal, pokusil se i o sebevraždu 

Zubík byl již v roce 2006 pravomocně odsouzen na 5,5 roku za to, že ve druhé polovině 90. let nezákonně financoval hokejový klub ve Vsetíně, a způsobil tak škodu kolem 150 milionů korun. Tento trest, z jehož výkonu byl podnikatel mezitím podmíněně propuštěn, krajský soud loni zrušil a uložil Zubíkovi za všechny činy trest souhrnný.

Podvody, úvěrové podvody a krádeže páchal někdejší hokejový boss podle soudu v letech 1996 až 2000. Soudní řízení se ale protahovalo, protože Zubík se mu podle senátu první instance dlouhodobě vyhýbal. Zubík se před třemi lety pokusil ve vazbě i o sebevraždu prášky.