Užovka uštkla 300 pojistných podvodníků. Včetně policistů

Praha - Policejní inspekce ukončila vyšetřování nejrozsáhlejšího případu pojistných podvodů, který kdy byl v Česku odhalen. Obviněno bylo 16 policistů, tři vojáci a 295 civilistů. Vyšetřovatelé při akci Užovka, která začala před čtyřmi lety a skončila letos v září, prokázali organizované skupině zinscenování více než 120 dopravních nehod, za něž obvinění od pojišťoven inkasovali 38,5 milionu korun. Případy nyní řeší tři soudy ve Středočeském kraji.

První podezření na rozsáhlé fingování nehod ve třech okresech Středočeského kraje se objevilo v roce 2007. Zlom ve vyšetřování však přišel až o rok později, kdy kriminalisté odhalili deset fingovaných nehod. Tehdy odhalená skupina, v níž byli vedle civilistů dva bývalí a dva tehdy aktivní policisté a dva vojáci, měla několik aut, která opakovaně hlásila jako bouraná, a inkasovala pojistky. Před každou akcí je vždy „přestrojila“, aby opticky vypadala jinak, případně je „dobourávala“.

Pojistný podvod je trestný čin, za který soudy každým rokem odsoudí stovky pachatelů. Výše trestu se odvíjí od výše způsobené škody. Soud může za spáchání pojistného podvodu udělit maximálně desetiletý trest.

Vydáno pod