Datové schránky vystřídají obálku s pruhem, tím uspoří

Praha - Od 1. července začnou fungovat tzv. datové schránky, které úřady a firmy budou muset povinně ze zákona užívat k vzájemné korespondenci. Zákon ke zřízení datové schránky určuje přechodnou dobu od 1. července do 1. listopadu. Úřady, orgány veřejné moci a právnické osoby zapsané v obchodním rejstříku si jej v tomto období mohou zřídit. Náměstek ministra vnitra Zdeněk Zajíček v pořadu ČT uvedl, že schránky znamenají konec úředních poštovních obálek s pruhem, což ušetří firmám i úřadům finance.

„Klasická úřední obálka se nám opravdu postupně ztratí z veřejného života a budeme, věřím tomu čím dál tím více, komunikovat prostřednictvím těchto datových schránek,“ řekl ČT Zajíček. Dodal, že stát tím výrazně zefektivní svou činnost, ušetří veřejné prostředky i čas úředníků.

Všechny ostatní právnické osoby, fyzické osoby i podnikatelé, kterým zřízení datové schránky neukládá zákon, si ji ale budou moci zřídit dobrovolně. „Mohou takto komunikovat se státem, a pokud už ji mají, má stát povinnost jim do této schránky zprávy posílat,“ uvedl Zajíček.

Odborníci Zdeněk Zajíček a Jaroslav Hloušek ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

Zabezpečení by mohlo být rizikem 

Ředitel firmy Anect a.s. Jaroslav Hloušek vidí možné nevýhody v tom, že zákon ukládá archivovat dokumenty ve schránce po dobu 90 dnů a uživatel k nim po této lhůtě ztratí přístup. Rovněž považuje za riziko zabezpečení datových schránek: „Přístup do datové schránky bude prostřednictvím uživatelského jména a přístupového hesla. To si myslím, že vzhledem k povaze a citlivosti obsažených údajů není úplně ideální.“

Zdeněk Zajíček ale nepovažuje tato rizika za závažná. Uživatelé si podle něj budou moct zabezpečení svých schránek zvýšit. Připodobnil to k internetové komunikaci v komerční sféře, kde je internetová forma již běžnou praxí.

Vydáno pod