Konečné rozhodnutí: Dcera unesená do Ruska se má vrátit k otci

Praha - Před čtyřmi měsíci obvodní soud pro Prahu 4 rozhodl, že má šestiletá Anna Hromádková žít u otce v Praze a ne s matkou v Rusku, kam ji protiprávně před třemi lety odvezla. Soud však rozsudek, bez kterého nelze požádat ruské orgány o navrácení dívky, matce odeslal až na konci září. Do celého případu se vložil už i ministr spravedlnosti, který chce se svým ruským protějškem o celém případu mluvit.

Kdykoliv se Zdeněk Hromádka snaží dovolat manželce do Ruska, aby mohl mluvit s šestiletou dcerou, telefon zůstává bez odezvy. Kontakt s manželem Olga Hromádková přerušila letos v červnu, kdy obvodní soud pro Prahu 4 rozhodl, že má dceru, kterou v roce 2008 protiprávně odvezla do země svého původu, vychovávat otec v Praze. Dceru neviděl, ani když ji jel do Petrohradu navštívit. „Neotvírá ani v přítomnosti ruské policie, takže vůbec nevím, kde se Anička nachází, v jakém je stavu, co s ní je,“ stěžuje si Zdeněk Hromádka.

„11. října byla náměstkyně předsedy výboru pro sociální politiku St. Petěrburgu informována, že paní Hromádková už 4 měsíce neumožnila kontakt otci s jejich dcerou,“ řekl pro ČT atašé Petr Jesenský. Už před třemi lety obvodní soud předběžným rozhodnutím určil, že má Anička žít u otce. Ruské úřady však rozsudek nerespektovaly s tím, že nejde o konečné rozhodnutí. Zdeněk Hromádka na něj čekal do června, soud ho však do Ruska poslal až na konci září, prý kvůli dovoleným v srpnu. Obvodní soud nyní čeká na to, až bude rozsudek matce doručen. I kdyby si ho odmítla převzít, nabude právní moci.

Reportáž Pavly Kubálkové (zdroj: ČT24)

Do případu se vložil i ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), který poslal svému ruskému protějšku dopis s pozváním na oficiální návštěvu. Podle ministrovy mluvčí Terezy Palečkové v dopise Pospíšil konkrétně zmínil případ Anny Hromádkové s tím, že by rád diskutoval o spolupráci českých a ruských soudů.

Vydáno pod