Nebezpečné jedy na Svitavsku byly pouze makety

Moravská Třebová (Svitavsko) - Při vyklízení budovy bývalého zahradnictví v Udánkách v Moravské Třebové našel personál správkyně konkurzní podstaty nebezpečné bojové otravné látky sarin a kyanovodík. Na místo byli přivoláni pracovníci Státního ústavu jaderné bezpečnosti v Příbrami, aby chemikálie zajistili a prozkoumali. Nakonec se však ukázalo, že jde o pouze o makety.

"Bylo zjištěno, že se jedná o náhradní látky, takzvané falzifikáty, které
vypadají jako nebezpečné a slouží pouze na ukázku a pro výuku. Odborníci si
kufřík přesto převzali, prohlídli ještě okolí a vrátili se zpět do
Příbrami," uvedla mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková. 

Obávaný kufřík o rozměrech 30 krát 40 centimetrů obsahoval ampule přibližně o velikosti zkumavek, v nichž se údajně nacházely bojové chemické látky sarin, tabun a kyanovodík. Hasiči místo zabezpečili a přivolali zdravotnickou záchrannou službu, aby vyšetřila policisty, kteří přišli do styku s kufříkem, žádné potřísnění zjištěno nebylo.

Nervově paralytické bojové otravné látky sarin a tabun jsou velmi prudké jedy, které pronikají do těla jak dýchacími cestami, tak i pokožkou. Účinkují velmi rychle, působí ochrnutí celé centrální nervové soustavy a smrt. Kyanovodík je velmi silně jedovatý plyn, který blokuje enzymy tkáňového dýchání.