Rozšiřování mýtného nebude mít vliv na platnost dálničních známek

Praha - Všechny letošní dálniční známky budou platit až do konce ledna 2010. Nebude se tak opakovat situace z přelomu let 2006 a 2007, kdy zavedení mýtného pro kamiony zkrátilo platnost všech známek - tedy i pro osobní vozy - o měsíc, uvedl mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka. Sněmovna nedávno schválila zákon, podle kterého se povinnost platit mýtné rozšíří v lednu na malé nákladní vozy od 3,5 tuny. Dosud mýtné platí jen kamiony o hmotnosti 12 tun a více.

Ještě celý leden budou moci malé nákladní vozy jezdit po dálnicích na letošní dálniční známku. „To se týká nejen celoročních, ale i krátkodobých kuponů,“ uvedl Hanzelka. Od února už bude na dálnicích mýtná povinnost pro nákladní auta stoprocentní.

Jak upozornil mluvčí, osobních aut se změny zatím netýkají. Situace se změní až v lednu 2011, kdy místo současných nalepovacích známek začnou být povinné elektronické krabičky, takzvané viněty. Ty budou fungovat v mýtném systému a mají být krokem k budoucímu uspořádání, v jehož rámci budou osobní auta platit za ujeté kilometry, a nikoliv za časové období. Roční známka pro osobní vozy stojí nyní 1000 korun.

Nespornou výhodou elektronických kuponů pro motoristy měla být původně i možnost přenášet je mezi více vozidly. Lidé, kteří mají dvě nebo víc aut, by tak ušetřili. Jenže ministerstvo dopravy je proti. „Negativně by se to projevilo na fungování celého systému i na příjmech, které očekáváme,“ řekl k tomu šéf rezortu Gustáv Slamečka.

Nalepovací dálniční známky nahradí v ČR elektronické viněty.
Zdroj: ČT24