Začíná Léto 2009, ČD jezdí o trochu levněji

Praha – Jízdenky ve vlaku jsou ode dneška o trochu levnější a na původní úroveň se vrátí až 22. září. České dráhy se tímto prvním zlevněním jízdného po mnoha letech – byť dočasným – snaží během letních prázdnin přilákat do vlaků co nejvíce lidí. Vedle levnějších jednoduchých jízdenek, které se vydávají vždy na úsek mezi dvěma konkrétními stanicemi, jsou nyní zajímavější také síťové jízdenky Regionet a SONE+. Jednoduché jízdenky se budou vydávat podle loňského ceníku, který udával o dvě koruny nižší ceny než ten letošní. Naopak výrazněji zlevněných letních jízdenek se již nedočkají mladí lidé do 26 let, na které byly v minulých letech prázdninové akce Českých drah zaměřeny především. Ceník Léto 2009 platí ve vlacích dvou dopravců – Českých drah a OKD Doprava.

Obyčejné jízdenky zlevní o 2 Kč

Vnitrostátní jízdenky ČD jsou od 21. června do 22. září (tj. po dobu astronomického léta) levnější o dvě koruny, jízdenky pro děti a důchodce zlevnily o korunu. O tři až čtyři koruny nižší než po zbytek roku jsou ceny obyčejných resp. zákaznických zpátečních jízdenek. Nadále platí, že ze základního jízdného mají čtvrtinovou slevu majitelé zákaznické In-karty Českých drah.

Síťový Regionet bude o třetinu levnější

Letní slevy na železnici:

Obyčejné/zákaznické jízdenky – sleva o 2 Kč

Zpáteční jízdenky – sleva o 3–4 Kč

Síťová jízdenka Regionet – sleva ze 150 na 99 Kč

Síťová jízdenka SONE+ (pro osobní a spěšné vlaky) – platí celý týden

ČD TIP – zpáteční jízdenka Praha – Berlín za 19 €

Sommerticket – dvouměsíční síťová jízdenka ÖBB pro lidi do 20 let za 25 € a do 26 let za 59 €

Výraznou slevu nabízejí dráhy na síťové jízdenky Regionet, které platí celý den v osobních a spěšných vlacích na území jednoho kraje. Místo běžných 150 korun se do září budou prodávat za 99 korun. Zajímavou změnou je také prodloužení platnosti jednodenní síťové jízdenky SONE+ za 150 korun, která umožňuje až dvěma dospělým a třem dětem cestování všemi osobními a spěšnými vlaky ČD, ale běžně platí pouze o víkendech. Nyní bude možné jezdit na ni kterýkoli den v týdnu. Dražší varianta jízdenky SONE+, se kterou je možné jezdit i v rychlících a vlacích vyšší kvality, bude i v létě platit pouze v sobotu a neděli stejně jako varianty této síťové jízdenky umožňující cestovat v německém a polském příhraničí.

Některé ze slev, které ČD zavedly na léto, by mohly zůstat v platnosti i po 22. září. V nedávném rozhovoru pro Českou televizi to uvedl náměstek generálního ředitele Českých drah pro osobní dopravu Antonín Blažek. „Na konci léta to vyhodnotíme a myslím si, že pokud dostaneme více cestujících do vlaků - a to bychom si velmi přáli - je možnost v některých akcích pokračovat celoročně,“ uvedl.

V červenci Praha – Berlín a zpět za 19 eur

V červenci chtějí České dráhy dostat lidi také do svých mezistátních Eurocity. Na každý víkend v měsíci budou za 19 eur prodávat zpáteční elektronické jízdenky ČD Tip pro relaci Praha – Berlín. K dispozici je ale pouze omezená série takto zlevněných jízdenek, které platí na cestě do Německa v ranním EC 178 Johannes Brahms a na zpáteční cestě ve večerním EC 179 Alois Negrelli. K dispozici budou na drážním eshopu od pondělí 22. června od dvou hodin odpoledne.

S celoroční platností budou také další zlevněné mezinárodní elektronické jízdenky eTiket, které od 1. července rozšíří stávající destinace. Nově bude možné dojet s jízdenkou zakoupenou na eshopu z Prahy do Hamburku, z Ostravy do Vídně, z Prahy do severoněmeckého Binzu a z Prahy do Drážďan a zpět.

Sommerticket platí v Rakousku, prodává se i v Česku

Ve spolupráci s rakouskými ÖBB nabízejí ČD na léto síťovou jízdenku pro mladé lidi do 26 let nazvanou Sommerticket, která je platná od 4. července do 13. září ve všech vlacích ÖBB v Rakousku (neplatí pouze ve všední dny od 0 do 8 hodin). Lidé mladší 20 let seženou Sommerticket za 25 eur, lidé pod 26 let věku za rakouskou prázdninovou jízdenku zaplatí 59 eur. Jízdenky Sommerticket se prodávají v pokladnách ČD a je samozřejmě možné koupit si je přímo v Rakousku.