Podle Klause záruky pro Irsko změnily Lisabonskou smlouvu

Praha/Novi Sad - Záruky pro Irsko dohodnuté za českého předsednictví na summitu EU v Bruselu podle prezidenta Václava Klause mění Lisabonskou smlouvu. Klaus považuje za hloupost, že politici EU tvrdí opak. Postup Unie je úsměvný a nedůstojný, řekl v rozhovoru pro Český rozhlas a dnešní Právo. Klaus už před summitem vyjádřil názor, že dokument o garancích pro Irsko by měl schválit parlament, protože mění charakter Lisabonské smlouvy. Premiér Jan Fischer s ním nesouhlasil a uvedl, že jde o mezinárodní smlouvu vládního typu, a ratifikace v parlamentu není tedy nutná.

„Jedná se o vysvětlující, doplňující text, který nemění ani čárku na Lisabonské smlouvě,“ prohlásl premiér. „Žáček první třídy ví, že je to změna Lisabonské smlouvy,“ namítá ale Klaus, jenž patří k nejtvrdším odpůrcům smlouvy v Evropě. Dokument, který ratifikovaly po mnoha odkladech obě komory českého parlamentu, nepodepsal, takže jeho ratifikace v Česku není ukončena.

„Je to pro mě úsměvné a hlavně nedůstojné. Protože ta kvadratura kruhu, která vzniká v EU, v Bruselu a u které české předsednictví tak vehementně a intenzivně asistuje, je podle mého názoru nedůstojná. My všichni víme, že kvadratura kruhu není možná, nicméně přesně o to se pokusily tyto země. Říkat na jedné straně, že se tím dnešním slibem nemění nic na Lisabonské smlouvě, je hloupost,“ řekl Klaus.

Klaus považuje záruky pro Irsko za změnu Lisabonské smlouvy (zdroj: ČT24)

„Ač je ve smlouvě napsáno, že zdaleka všechny země nebudou mít svého komisaře, tak teď se najednou slibuje, že budou. Každý normální člověk, žáček první třídy, ví, že to je změna Lisabonské smlouvy a že ji někdo slibuje. Takže je to změna,“ vysvětlil.

Klaus se nyní v srbském Novém Sadu účastní schůzky středoevropských prezidentů. Ti se podle něho dívají na rozhodnutí unie s jistým údivem. „Musím říci, že jeden z prezidentů novější členské země EU říkal: Já jsem sice ratifikoval svým podpisem Lisabonskou smlouvu, ale kdybych viděl, co se dnes děje, tak bych si to možná rozmyslel. To je známka, že leckdo začíná se na to dívat trošičku jinak, což vítám,“ poznamenal Klaus.

Brusel věří, že Klaus nebude chtít smlouvu pohřbít

Irská vláda by bez záruk, které unie odhlasovala, zřejmě referendum o smlouvě neuspořádala. Lisabonská smlouva, která má reformovat rozšiřující se unii, může vstoupit v platnost jedině, pokud ji schválí všechny členské země. Záruky mají irské voliče ujistit, že smlouva nepřinese jejich zemi změny v několika oblastech, jako jsou tradiční irská neutralita či národní svrchovanost ve věci daní nebo potratů.

Podle zpravodajky ČT Barbory Šámalové převažuje v Bruselu názor, že i Klaus smlouvu nakonec podepíše, protože nebude chtít nést osobní zodpovědnost za to, že celý projekt pohřbil. Smlouvu ještě nepodepsal taky polský prezident a rozhoduje o ní i Ústavní soud v Německu. Unii teď ale především znepokojuje politická situace v Británii. Vládnoucí labouristé, kteří smlouvu schválili, by totiž mohli prohrát nadcházející volby. Případný nástup konzervativců by ratifikační proces mohl zpochybnit.

Vydáno pod