U Mladé Boleslavi zahynuli při seskoku dva parašutisté

Mladá Boleslav - Dva parašutisté dnes zemřeli při tandemovém seskoku u Mladé Boleslavi. K nešťastné události došlo kolem jedné hodiny odpolední, zhruba kilometr od letiště. Příčiny neštěstí nejsou zatím známy, policie je bude znát nejdříve pozítří. Podle mluvčí středočeských záchranářů Terezy Janečkové neměli oba lidé šanci přežít. V krátké době jde o druhé neštěstí na českých letištích - v sobotu zahynul pilot malého sportovního letadla, které se zřítilo u chrudimského letiště.

Mladoboleslavská policie potvrdila, že šlo o čtyřicetiletého zkušeného instruktora a jeho žačku, kteří vyskočili tři kilometry nad mladoboleslavským letištěm. Podle svědků nehody stál za smrtí obou parašutistů zamotaný padák a neúspěšný pokus o otevření toho záložního. „Koukal jsem nahoru a špatně se mu otevřel padák. Měl odhodit hlavní padák a otevřít záložní, ale neudělal to,“ řekl svědek Stanislav Šlambor. Muž i žena byli prý po pádu na zem ještě živí. Když ale na místo přijeli záchranáři, už jim nedokázali pomoct.

Příčiny nehody budou známy nejdříve pozítří 

Reportáž Evy Davidové a Jitky Szászové (zdroj: ČT24)

Na místo neštěstí zamířila komise sestavená z odborníků a zástupců letecké komise. Výsledky šetření zveřejní nejdříve za dva dny. Vyšetřovatelům by měly napovědět i výsledky pitvy, které by mohly být známy již zítra.

Nehoda u Mladé Boleslavi je letos už třetí tragédií parašutistů. V dubnu došlo dokonce ke dvěma. V Jaroměři na Náchodsku se osmadvacetileté ženě neotevřel padák. Z vážně zraněnýma nohama byla letecky transportována do nemocnice. V Braňanech na Mostecku se při doskoku smrtelně zranil dvaatřicetiletý parašutista. Nezvládl přistávací manévr a spadl ze dvou až třímetrové výšky. V lednu při zkouškách nového typu padáku zahynul u Chrudimi vojenský parašutista.