Na silnicích EU loni zemřelo 39 tisíc lidí

Praha – Nehody na silnicích a dálnicích v zemích Evropské unie si v roce 2008 vyžádaly 39 tisíc lidských životů. Česko zaznamenalo celkem 1 076 úmrtí. V přepočtu na milion obyvatel se tak zařadilo do lehkého podprůměru, mezi 27 státy EU je to osmnácté nejvyšší číslo. Obdobně je na tom Česko také ve snaze snižovat počet smrtelných nehod, oproti roku 2007 totiž počet mrtvých loni klesl o dvanáct procent. Nejlépe se v tomto daří Lucembursku, nejhůře naopak Bulharsku a především Rumunsku, kde počet mrtvých loni stoupl. Vyplývá to ze zprávy Evropské rady pro bezpečnost silničního provozu (ETSC).

ETSC srovnává skutečný vývoj na silnicích s předsevzetím evropských politiků, že se počet úmrtí při dopravních nehodách sníží mezi roky 2001 a 2010 o polovinu. Zatím se zdá, že se takto snížit počet mrtvých podaří pouze šesti státům – Lucembursku, Francii, Portugalsku, Španělsku, Lotyšsku a Belgii. Nejhůře jsou na tom vedle unijních nováčků Rumunska a Bulharska především Slováci a Poláci. Ti podle ETSC „neučinili žádný významný pokrok“.

V roce 2001 přišlo na silnicích či v důsledku nehod v EU o život 54 440 osob. Loňských 39 tisíc tak sice je nejméně v historii, avšak hodně nad požadovaným cílem, tj. 27 tisících.