Menším tokům hrozí nižší povodňová aktivita

Praha - Hydrometeorologové varují před silným deštěm, který by měl ode dneška až do středy postupně zasáhnout téměř celé území Česka. Déšť by mohl také zvednout hladiny menších řek. Intenzivní srážky, které se mohou podílet na vyšší hladině vodních toků, dnes začínají na severovýchodě Moravy, především pak v okolí Jeseníků a Beskyd. Během zítřka se déšť přesune na jih Čech - obzvláště pak na Šumavu a Novohradské hory.

V oblastech Jeseníků a Beskyd lze očekávat zejména na menších tocích dosažení prvních a ojediněle druhých stupňů povodňové aktivity, informaci potvrdil meteorolog František Šopek. Situace z roku 1997 by se podle meteorologa Štefana Handžáka opakovat neměla, i když právě v tomto roce měl postup front přes naše území podobný průběh.

Na vrcholcích hor nárazový vítr

Telefonát Štefana Handžáka (zdroj: ČT24)

Dle Handžáka se dnes objeví i silnější vítr. Zpočátku bude mít rychlost mezi 4 až 9 metry za sekundu, na Moravě a ve Slezsku by se měly nárazově objevit poryvy dosahující až 15 metrů za sekundu, na vrcholcích hor lze očekávat až 20 metrů za sekundu.

Druhá polovina týdne by se však měla nést v mírnějším duchu. Ráno by mělo být skorojasno až polojasno, během dne oblačno. Objevovat by se měly i přeháňky a bouřky, ty by však neměly být trvalejšího charakteru.

Začátek prázdnin nepřinese výrazné zlepšení

Obloha by měla být v první dekádě července oblačná až polojasná s přeháňkami a bouřkami. Nejvyšší teploty lze čekat mezi 20 až 25 stupni Celsia. Ke konci dekády a při zmenšené oblačnosti by měla být situace příznivější s maximy v hodnotě 29 stupňů.

Vítr a déšť
Zdroj: AP/Joerg Sarbach/ČTK