Kvůli spadlým stromům nejezdily vlaky v Libereckém kraji, problémy byly i na Ústecku

Liberec/Ústí nad Labem - Spadlé stromy přerušily dnes ráno dopravu na dvou železničních tratích v Libereckém kraji. Kvůli silnému větru měli profesionální hasiči v Libereckém kraji od pondělního večera do dnešního poledne 31 zásahů. Na trati mezi Novým Borem a Svorem najel po půl páté do spadlého stromu osobní vlak, nikdo ale nebyl zraněn, uvedla mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová. Kmen stromu byl zaklíněný pod vlakem a rozřezali ho hasiči. Doprava na trati byla přerušena více než dvě hodiny. Komplikace byly ráno i v Ústeckém kraji, kde zasahovali hasiči také u spadlých stromů.

Jeden rychlík a spěšný vlak z Bakova nad Jizerou do Jedlové musely být odkloněny přes Benešov nad Ploučnicí do České Lípy. Provoz se tam podařilo obnovit před sedmou hodinou.

Další spadlý strom zablokoval krátce před pátou železniční trať z Liberce na Českou Lípu nedaleko Křižan v oblasti Podještědí. „Vlak do stromu nenajel, ale doprava na trati byla na hodinu přerušena,“ řekla Pistoriusová.

V Radimovicích na Liberecku vítr porazil vzrostlou lípu na projíždějící Škodu Octavii. „Nikdo neutrpěl zranění, stejně jako v dalších případech, které si vyžádaly naši pomoc,“ uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Iva Michalíčková.

Největší problémy dělal vítr profesionálním hasičům na Semilsku, kde si připsali do dnešního poledne 15 výjezdů. V okolí Rokytnice nad Jizerou zasahovali sedmkrát. Ve Vysokém nad Jizerou - Sklenařících polámané stromy uvěznily na silnici posádku osobního auta. Z železniční trati v Turnově odstraňovali dnes dopoledne drážní hasiči kameny a bahno.

Na Liberecku poslalo nepříznivé počasí hasiče do akce osmkrát, na Jablonecku čtyřikrát. Na Liberecku padaly stromy hlavně v Podještědí v okolí Českého Dubu. Českolipsko postihl silný vítr až po půlnoci. Hasiči odstraňovali zřícené stromy například v Tuhani, Zákupech a ve Cvikově.

Kvůli silnému větru vyjely profesionální a dobrovolné jednotky v Ústeckém kraji osmnáctkrát. Nejvíce zásahů bylo na Teplicku, kde hasiči odklízeli 11 spadlých stromů a v jednom případě odstraňovali uvolněné plechy.