Děti azylantů získaly ocenění za výborný školní prospěch

Praha - Český komisariát OSN rozdal na ministerstvu školství ocenění a dárky patnácti dětem uprchlíků, které dosahují i přes svou nelehkou životní situaci výborných výsledků v českých školách. Podle Heleny Müllerové z ministerstva žijí oceněné děti často v ne zrovna ideálních podmínkách a úspěchy ve škole je stály mnohem víc práce než jejich české vrstevníky. Některé z nich neměly šanci chodit do školy i několik let. Akce se koná k připomenutí Světového dne uprchlíků, který připadá na 20. června. Děti na ocenění nominovaly školy, neziskové organizace nebo azylová střediska, která jim i rodinám pomáhají.

Mezi oceněnými dětmi byli například i tři sourozenci ze Sýrie ve věku devět, jedenáct a čtrnáct let. Do Prahy na vyhlašování přijeli s maminkou z centra pro uprchlíky v Jaroměři, na rozdíl od ní mluví děti perfektně česky. „Maminka je totiž negramotná, takže je těžké začít se v tomhle věku učit česky,“ vysvětlila nejstarší dcera Rose, která byla mezi oceněnými dětmi už loni. V Česku žije rodina dva a půl roku, v Sýrii však museli nechat další tři sourozence a tatínka, který je tam z politických důvodů ve vězení.

Mezi oceněnými byly i děti z Ukrajiny, Iráku, Konga, Číny nebo Sierry Leone. Osmiletý Erik Kamara ze západoafrické Sierra Leone s rodiči uprchl před dvěma lety. Doma mluví anglicky a v havířovské škole skoro jako rodilý Čech: „V Africe byla válka a umřeli tam hlady a někteří byli nemocní. Jako moje babička, ona je nemocná z cukru.“ Zatímco některé z dětí o mezinárodní ochranu teprve žádají, jiné už azyl dostaly. V České republice je v tuto chvíli přibližně 1000 dětských uprchlíků. Z toho jich na azyl čeká ještě 600. 

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)

V České republice požádalo mezi lety 1993-2007 o azyl 81 tisíc osob, dostalo jej 2219 žadatelů. Lidí, kteří chtějí v Česku mezinárodní ochranu, ale od roku 2003 trvale ubývá. Například v roce 2001 žádalo o azyl rekordních 18 tisíc lidí, předloni to bylo jen 1800. Nejčastěji azyl dostali Rusové a Bělorusové, 191 lidí navíc v roce 2007 dostalo takzvanou doplňkovou ochranu, která se uděluje, pokud uchazeč nesplňuje kritéria k udělení azylu, ale návrat do vlasti by jej mohl ohrozit.