Na pražském Karlově vzniká unikátní centrum pro nedonošené děti

Praha - V pražské Všeobecné fakultní nemocnici na Karlově vzniká nové centrum pro nedonošené děti. Čeští lékaři patří v péči o kojence mezi světovou špičku. Novorozenců, kteří neváží ani dva a půl kilogramu, se ale rodí čím dál víc a bez lékařské péče se neobejdou. Nová ambulance chce otočit současnou praxi, kdy rodiče obcházejí různé ordinace. Nově přijdou do jediné, kde se soustředí všichni potřební specialisté.

V Česku sice existuje 12 specializovaných poraden, jejich péče ale není kompletní. V dětském areálu v Praze na Karlově proto vzniká nové centrum za téměř 22 milionů korun, které by lékaře přivedlo přímo k dítěti. „Aby neběhali rodiče s dětmi, ale přicházeli odborníci, aby při jedné návštěvě mohla proběhnout konzultace více odborníků,“ dodal primář Kliniky dětského a dorostového lékařství VFN a 1. LF UK Pavel Frühauf. Brány nového centra by se měly otevřít v březnu 2011.

Za posledních 10 let se počet nedonošených dětí ztrojnásobil. V České republice se jich rodí kolem sedmi procent ročně. Jen loni přišlo na svět 491 takových dětí, 361 si rodiče z porodnic odnesli domů. „Na počátku nejsme schopni říct, že se ho podaří vypiplat, aby bylo zdravé. Některé propouštíme s komplikacemi, některé rizikové faktory nemají,“ uvedla neonatoložka Gynekologicko-porodnické kliniky VFN a 1. LF UK Blanka Zlatohlávková.

Reportáž Markéty Hýlové (zdroj: ČT24)

Předčasně narozeným dětem nejčastěji hrozí postižení nervového, respiračního, pohybového a smyslového systému. S váhou pod 1500 gramů jich lékaři zachrání 90 procent. U nejmenších s hmotností pod 700 gramů si děti domů odnáší 70 procent rodičů.