Na zastávkách MHD v Plzni budou elektronické tabule

Plzeň – Tabule s aktuálními informacemi o spojích chce nainstalovat plzeňský dopravní podnik na nejvýznamější zastávky v Plzni. Zprvu budou k vidění na šesti místech, řekl náměstek primátora Petr Rund. Pětimilionovou investici by měla z 90 procent pokrýt Evropská unie. Elektronické tabule mají být dalším krokem ve snaze Plzně o snadnější orientaci v systému městské hromadné dopravy. Na začátku března Dopravní podnik spustil interaktivní internetovou aplikaci, která nabízí vyhledávání adres, tras a spojů linek MHD, umožňuje na internetu snadný pohyb v klasické mapě nebo v leteckých snímcích, do kterých jsou zaneseny trasy všech linek.

„Na zastávkách budou umístěny světelné panely, které budou ukazovat, za jak dlouho spoj přijede, jak je to dlouho, co spoj odjel, popřípadě, zda jsou nějaké problémy během trasy linky, aby cestující byli maximálně informováni,“ popsal funkce plánovaných tabulí Petr Rund. První zastávky, kde se nové přístroje objeví, by měly být Pod Záhorskem, v Sadech Pětatřicátníků a na Americké třídě.

Elektronické tabule informující o pohybu tramvají či autobusů podobným způsobem jako tabule na nádražích jsou běžné například v řadě německých měst. V Česku jsou k vidění především v Brně. Ve většině českých měst ale musí cestující spoléhat na vyvěšené jízdní řády a doufat, že podle nich dopravní prostředky opravdu budou jezdit.