Cestujete do Černé Hory? Pozor na bezpráví

Černá Hora – Dostat se do sporu s policií v Černé Hoře se nevyplácí. Vyprávět by mohl český řidič autobusu Jan Matějka ze Slatiňan u Chrudimi, který se kvůli původně banálnímu sporu nakonec dostal až do vězení. Odtud se vrátil teprve před pár dny, přesto není vůbec jisté, zda se nebude muset do balkánské země vrátit. Ministerstvo zahraničí varuje před střetem s policií fotbalové fanoušky, kteří pojedou v polovině listopadu do Černé Hory na baráž o postup na mistrovství Evropy.

Jízdu na červenou měla podle policistů vyřešit pokuta 170 eur. Černohorští příslušníci ovšem zcela ignorovali skutečnost, že na křižovatce, kde Jana Matějku zastihli, semafor již pět let nefungoval. Řidič autobusu odmítl zaplatit, podle jeho slov ho silou vytáhli z vozidla. „Jeden z nich pak ostatním ukazoval natržený oděv na rameni, z toho jsem pochopil, že jim říkal, že jsem je napadl,“ dodal Jan Matějka.

Běžný přestupek se rázem proměnil v trestný čin a to, co by u nás řešila přestupková komise, se v Černé Hoře ještě v týž den zvrhlo v sedmihodinový soud. Nepomohly ani výpovědi svědků. „Policista, který byl vevnitř v autě, ho prostě napadl. V tu chvíli ho několikrát kopli a bili ho,“ popisuje svou verzi události svědkyně Hana Fridrichová. Jan Matějka si tak večer vyslechl rozsudek dvou měsíců vězení. Po dvaceti dnech se jeho otci podařilo zaplatit kauci 6 000 eur (zhruba 150 tisíc korun) a dostat syna domů.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)

Celá věc tím ale nekončí. „Advokátka pana Matějky podala odvolání k vyššímu soudu a my věříme, že ten rozhodne tak, aby se pan Matějka nemusel vracet do Černé Hory,“ říká mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář. Pokud se řidič bude muset vrátit, začne případ řešit i ministerstvo spravedlnosti a o vydání Jana Matějky zpátky do Černé Hory bude vyjednávat. Podle ministerstva zahraničí jde o ojedinělý případ, který řešila i česká ambasáda v Černé Hoře. To ale neznamená, že se v této zemi něco obdobného neděje. "Nedělám si žádné iluze o policii v Černé Hoře. Za podobné incidenty hrozí trest odnětí svobody nejméně pět měsíců, pan Matějka dostal dva měsíce, což už je jistým znamením, že nebylo všechno úplně v pořádku.

Kdy začnou úřady v Černé Hoře případ znovu řešit, nikdo netuší. Otec Jana Matějky se hodlá do Černé Hory vrátit, aby syna očistil a získal zpět i kauci. „Rádi tam stavějí za přestupky, které nikdo nespáchal. To už vím roky, to na Balkáně platí,“ povzdechl si nakonec odsouzený řidič.

Vydáno pod