V Praze pokračovala konference o holokaustu a pomoci jeho obětem

Praha - Výuka o holokaustu, stav a možnosti vracení zabavených židovských předmětů nebo péče o židovské památky patřily k tématům dnešní části pražské konference o holokaustu. Její účastníci si naplánovali jednání v pracovních skupinách, které mají své závěry představit na nedělním a pondělním plenárním zasedání. Pracovní skupiny mají rovněž navrhnout svá doporučení pro závěrečnou deklaraci.

Předmětem zvláštního zasedání je péče o oběti nacismu a jejich odkaz, sociální a právní postavení. Jeho aktéři si dali na program nejen debatu o formách státní sociální pomoci, ale i o spolupráci s nevládním sektorem.

Na účastníky konference se obrátil předseda Ústřední rady německých Sintů a Romů Romani Rose s požadavkem na přijetí rezoluce o vzniku důstojného památníku Sintům a Romům v Letech u Písku. „Skandální stav, spočívající v tom, že se na místě bývalého tábora nadále nachází velkovepřín, musí být konečně ukončen,“ sdělil Rose.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Ohradil se také proti tomu, že dokumentační a kulturní středisko německých Sintů a Romů nebylo na konferenci zaregistrováno. Roli pozorovatele Rose odmítl. Mluvčí konference Jiří Schneider k tomu uvedl, že Rose se přihlásil až po registraci, která byla uzavřena 1. června. „Pan Rose se přihlásil minulý týden a byl zaregistrován jako pozorovatel. Je nám líto, že se jednání konference nezúčastní,“ uvedl Schneider. Podotkl, že na konferenci proto vystoupí zástupce výboru pro odškodnění romského holokaustu. Genocidě Romů je věnována i jedna z tematických pracovních skupin.

Romové usilují o vytvoření nadačního fondu, z něhož by byli podobně jako Židé, odškodněni. Podle Michaela Kocába je vznik fondu otázkou několika týdnů až měsíců, nejdříve je třeba vyřešit pietní úpravu v místech romských koncentračních táborů v Letech a Hodoníně.

Konference má zejména podpořit vzdělávání o holokaustu a rozvoj sociálních programů pro jeho oběti, má rovněž posílit činnost Mezinárodního výboru pro připomínku, výzkum a vzdělávání o holokaustu.

Jedním ze závěrů konference bude deklarace o vzniku evropského Institutu odkazu šoa, což je židovský termín pro holokaust. Institut má být v Terezíně na Litoměřicku, kde nacisté za druhé světové války zřídili koncentrační tábor pro Židy. Institut má navázat na cíle konference, měl by rovněž shromažďovat informace kvůli restitucím zabaveného majetku.

Provizorní památník Romům v Letech u Písku
Zdroj: ČT24