Jesenicko zasáhla další povodeň, záplavy si vyžádaly 12. oběť

Jeseník - Prudké deště rozvodnily v noci řeky na Jesenicku, Vidnava a Bělá stouply během krátké doby až o tři metry. Voda zasáhla 18 obcí, 150 lidí muselo být evakuováno. Hasiči dnes nalezli v části obce Vojtovice svého mrtvého kolegu, velitele dobrovolných hasičů. Mrtvý muž je už dvanáctou obětí záplav. Odpoledne zasedl kvůli situaci na Jesenicku krizový štáb kraje. Hejtman Olomouckého kraje Martin Tesařík poté s platností od 14:00 vyhlásil na Jesenicku stav nebezpečí. Opatření platí do 30. června. V jižních Čechách je druhý stupeň stále na Blanici. Nebezpečí lokálních záplav dál trvá po celém území Česka, odborníci varují před dalšími bouřkami. V Jihočeském, Moravskoslezském a Olomouckém kraji platí varování až do úterý. Aktuální stavy a průtoky na vodních tocích v Česku naleznete zde. Lidé už na pomoc zaplaveným oblastem poslali přes 5,3 milionu korun.

O vyhlášení stavu nebezpečí požádal starosta Jeseníku Petr Procházka, který věří, že se pak mimo jiné budou lépe čerpat peníze ze státního rozpočtu a pomoc přijde do regionu rychleji. Moravskoslezský kraj, kde platí stav nebezpečí už od středy, začne v pondělí rozdělovat peníze, které stát uvolnil na okamžitou pomoc nejvíce zasaženým lidem a obcím. První stupeň krize dává hejtmanovi do rukou výjimečné pravomoci. Může například nařídit lidem, aby pomáhali s odstraňováním škod nebo aby obcím půjčili vše, co může pomoct s nápravami. Bouřka a dva silné přívalové deště změnily v noci na dnešek Jesenicko k nepoznání. Řeka Bělá v Mikulovicích vystoupala na třetí stupeň povodňové aktivity, nyní už hladina klesá. Velké škody ale napáchaly Vidnávka a Stříbrný potok. Stovky domácností na Moravě jsou navíc bez elektrického proudu.  

Zatím poslední nalezenou obětí je velitel dobrovolných hasičů. Muž byl pohřešován od noci, kdy ho z mostu strhla vlna rozvodněného potoka. Během noci se na Jesenicku pohřešovalo 6 lidí. „Po dalších osobách v současnosti nepátráme, podezření se vyvrátila,“ uvedl mluvčí jesenické policie Jiří Černěnko. V nejhůře postižených obcích už zasahuje 555 vojáků.

Olomoucký kraj chce vybudovat evakuační tábor pro děti

„Něco takového tady nepamatuje nikdo z vrstevníků, taková zkáza, tolik vody, tolik neštěstí,“ říká místostarosta Žulové Milan Profous. V Jeseníku zasedal krizový štáb. Na některých místech kraje byly uzavřeny i komunikace, neprůjezdná byla např. cesta ze Skorošic na Vidnavu. Voda strhla několik mostů a podemlela některé silnice. Olomoucký kraj chce proto pro rodiny s dětmi nedaleko obce Vlčice vybudovat evakuační tábor, kam bude možné na 14 dní umístit děti z postižených obcí, aby měly rodiny čas na odklízení následků povodně.

Odpoledne má přijít další prudká bouřka

„Nejvíce ohroženy byly právě Vidnava, Javornicko, Mikulovicko, ale také Jeseník. Došlo k částečné evakuaci obyvatel v Kraši a ve Vidnavě,“ popisuje situaci Procházka. Záchranáři v regionu postupně uvolňují komunikace, zajišťují poškozené mosty, vyklízejí domy od nánosů bahna, čerpají vodu z budov a čistí vodní zdroje. Hasiči také zajišťují nouzové zásobování záplavami postižených obyvatel.

Řeky v noci stoupaly i na Náchodsku a Jindřichohradecku

Na jihu Čech platil třetí povodňový stupeň na Blanici v Bavorově. Odpoledne ale řeka začala klesat a nyní už je na 2. stupni. Voda z prudké noční bouře zaplavila sklepy hlavně na Jindřichohradecku. Zasáhla i část Českobudějovicka a Prachaticka. Další bouřky ale očekávají meteorologové i dnes a v neděli.

Silný noční déšť zvýšil hladiny některých menších vodních toků na Náchodsku. Dobrovolní hasiči vyjížděli v několika případech k monitorování rozvodněných potoků, odstraňovali také popadané stromy. Žádné větší škody či zranění však bouře nezpůsobila, řekl dnes operační důstojník náchodských hasičů.

Do postižených oblastí přijeli i politici

V Jeseníku nad Odrou, jedné z nejvíce postižených obcí, pokračují demolice zničených domů. Místo plánovaných čtyř budov se jich ale nakonec musí strhnout šest a jeden dům z poloviny. V novojičínské nemocnici je hospitalizováno pět pacientů, kteří byli zraněni při povodni nebo během úklidových prací. V novojičínské městské části Bludovice byly zaznamenány dva případy průjmového onemocnění. Hygienici ale zatím nepotvrdili, že by byla příčinou kontaminovaná voda. Obec je nyní v kalamitní situaci a kvůli strženým mostům se do ní nedalo dojet. Vojáci už ale během dne jeden most zprovoznili.

Do záplavami postižených oblastí na Moravě zamířili také ministři obrany a pro lidská práva Martin Barták a Michael Kocáb. „Nejen vládní pomoc, ale i osobní účast je důležitá. Navštívíme ještě další oblasti a uděláme si určitý obrázek. V pondělí o tom bude jednat vláda,“ řekl ČT Kocáb. Armáda zůstane podle Bartáka na místě, dokud to bude potřeba: „Budeme-li požádáni, vyčleníme osoby i techniku tak, aby pomáhala po dobu, po kterou je to potřeba. Vláda na to bude reagovat včetně vyčleňování finančních prostředků a podpory.“ Do postižené oblasti během dne dorazil i ministr vnitra Martin Pecina. Po jednání na radnici v Novém Jičíně slíbil, že posílí policejní hlídky. Obyvatelé hlásili v novojičínské části Žilina rabování, policie ale na místě nic nezjistila.   

Z prostředků veřejné sbírky Povodeň 2009 dnes v dopoledních hodinách vyrazil do Nového Jičína první kamion s pomocí a společnost Člověk v tísni začala do okolních obcí distribuovat naftové vysoušeče a vybavení na odklízení bahna a sutin.