Zeman zvažuje vytvoření nové strany, ČSSD je podle něj populistická

Praha - Miloš Zeman zvažuje svůj návrat do politiky, a to už po říjnových volbách do poslanecké sněmovny. Podle deníku Právo by se expremiér a bývalý předseda ČSSD mohl na politickou scénu vrátit s novou levicovou stranou. Zeman ale podmínil založení nového politického subjektu vznikem velké koalice ODS a ČSSD a prohloubením ekonomické krize.

Kdyby tyto dvě podmínky nastaly, viděl bych tady prostor pro nový politický subjekt, který by založil svoji politiku na několika zásadách, uvedl Zeman. Jednou z nich by podle něj bylo posílení práv voličů, kteří by měli možnost výrazněji než nyní ovlivňovat kandidátky stran preferenčními hlasy.

Zeman se domnívá, že prostor pro nový politický subjekt se vytvořil především „z výrazného posunu ČSSD, který trvá přinejmenším už dva roky“.

„Už to není ta ČSSD, která měla ve svém programu mezilidskou solidaritu, už je to do značné míry populistická strana,“ řekl bývalý předseda sociálních demokratů a dodal, že někteří představitelé ČSSD naprosto zbytečně odpuzují voliče.