Radek John se stal předsedou strany Věci veřejné

Praha - Novým předsedou politické strany Věci veřejné (VV) se stal publicista Radek John. Ve funkci nahradil Jaroslava Škárku, který byl zvolen výkonným místopředsedou strany. Stranická konference si zároveň zvolila zbytek vedení strany. Strana Věci veřejné již na začátku června oznámila, že chce publicistu Johna postavit do svého čela v podzimních předčasných volbách do Poslanecké sněmovny. Věci veřejné jsou malá politická strana, v současné době mají své zastupitele v městských částech Praha 1 a 5. Ve volbách do Evropského parlamentu získala 2,4 procenta hlasů.

Předsedu strany volili členové a příznivci přes internet a prostřednictvím bezplatné telefonické linky. Podle vedení strany to je poprvé, co je šéf politické strany zvolen takovým způsobem. „Podstupujeme to, co by žádný politický dinosaurus nepodstoupil,“ poznamenal John. Dodal, že ho volilo asi 5 500 lidí, což bylo 69 procent hlasujících. „Je to velmi silný mandát,“ řekl John. 

„Radek John je velmi známá osobnost s velkým kreditem. Už z dob svého působení v TV je znám z mnoha kauz, kde se zastal běžných občanů,“ uvedl před časem odcházející předseda VV Škárka, který Johna podpořil i dnes na stranické konferenci. Nový předseda si navrhl také své spolupracovníky. Podle členky strany Kateřiny Klasnové je ve vedení polovina žen. John zdůraznil, že polovina členů vedení není z Prahy: „Už nejsme pouze pražskou stranou.“ Kandidátku pro volby do Poslanecké sněmovny chce VV představit koncem července.


Čtyřiapadesátiletý John nedávno opustil TV Nova, kde byl spojen s jedním z nejstarších pořadů, publicistickým týdeníkem Na vlastní oči. Podle médií bylo na vině pravděpodobně Johnovo angažmá ve společnosti Ora Print, blízké pražskému podnikateli Romanu Janouškovi. John v ní od roku 2002 působí jako předseda představenstva. Společnost je spojována s netransparentní téměř čtyřmilionovou zakázkou na výrobu audiovizuální zvěřinové kuchařky pro státní podnik Lesy ČR.