Obětem holokaustu by mohl pomáhat nový fond

Praha - Sociálně potřebným obětem holokaustu by měl pomáhat nový fond. K jeho vytvoření dnes v úvodu plenárního zasedání mezinárodní konference k osudu majetku obětí holokaustu v Praze vyzval šéf americké delegace Stuart Eizenstat, bývalý velvyslanec USA při EU. Fond by měl podle něj získat finanční prostředky mimo jiné z využívání bývalého židovského majetku, jehož původní vlastníci i případní dědici zahynuli během druhé světové války.

Podle Eizenstata je nepřijatelné, aby oběti holokaustu trpěli sociální nouzí:„Je to problém, který vyžaduje celosvětové řešení.“ Podobně jako při pátečním zahájení pětidenní konference vyzval k dořešení restitucí nacisty uloupeného židovského majetku. Týká se to například uměleckých děl, která jsou ve vlastnictví muzeí a galerií v řadě zemí včetně Německa.

Pomoci převést dosavadní nezávazné přísliby v realitu má podle bývalého velvyslance chystaná Terezínská deklarace, kterou mají účastníci konference přijmout v jejím závěru. Počítá se vznikem Evropského institutu odkazu šoa v Terezíně na Litoměřicku, kde nacisté za druhé světové války zřídili koncentrační tábor pro Židy. Institut by měl pomoci s odhalováním zabaveného majetku a jeho vrácením původním židovským majitelům nebo jejich dědicům.

Mezinárodní konference o holokaustu (zdroj: ČT24)

Přísná bezpečnostní opatření

Plenární část konference byla po zahájení v pražském Kongresovém centru přerušena do pondělka, účastníci konference se rozešli na jednání odborných skupin. Konferenci provází poměrně silná bezpečnostní opatření pod dohledem policie. Účastníci na jednání v Kongresovém centru procházejí policejními zátarasy a detektory kovu.

Konference, na jejímž pořádání se podílí Nadace Forum 2000 ve spolupráci s akademickými institucemi, je závěrečnou akcí českého předsednictví EU. Má zhodnotit pokrok v navracení majetku obětí holocaustu od předchozí washingtonské konference v roce 1998. K cílům konference patří také případné návrhy na zlepšení dosavadních postupů při navracení uloupeného židovského majetku nebo kompenzace za něj.

Vydáno pod