Na přípravě vzpoury ve věznicích se prý Berdychův gang nepodílel

Praha - Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) popřel, že by za přípravou rozsáhlé vzpoury v českých věznicích stáli členové tzv. Berdychova gangu. O přípravě nepokojů v pondělí informovala televize Prima. Přípravy nakonec překazila vězeňská služba ve spolupráci s policií. Oficiální místa zatím nechtějí uvést, kolik trestanců bylo do akce zapojeno. Ministertvo spravedlnosti chce, aby se plánovaná vzpoura vězňů vyšetřila co nejdříve. Dá se ale předpokládat, že to bude trvat minimálně několik týdnů nebo spíše měsíců.

„Mediální spekulace, že by se na přípravě nepokojů ve věznicích podílel takzvaný Berdychův gang, se nezakládá na pravdě. Stejně tak mohu vyvrátit spekulace, že se na rozkrytí celé věci podílela Bezpečnostní informační služba,“ uvedl dnes Pospíšil.   

Část vzpoury se podle televize Prima měla odehrát začátkem října v pankrácké věznici, skupina vězňů ji prý měla podle plánu ovládnout za čtyři minuty. Při razii se u vězňů našly bodné a sečné zbraně. Pospíšil již v pondělí uvedl, že střelné zbraně nalezeny nebyly.   

Reportáž Kamily Štichové a Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

„Byly zajištěny například předměty, které si někteří vězni vyrobili nebo připravovali na pracovištích, a tyto předměty by podle mého názoru, ale hlavně názoru expertů, jednoznačně měly sloužit k násilí nebo, řekněme, k donucování příslušníků vězeňské služby k něčemu, co by příslušníci nikdy nedělali. Nechci říci přímo, že šlo o zbraně, nicméně šlo o nástroje, které by takto mohly být užity,“ uvedl ministr ve včerejších Událostech, komentářích.

Jedním z důvodů vypuknutí nepokojů mohly být přeplněné věznice, v současnosti je totiž za mřížemi přes 23 tisíc lidí, což je číslo považované za kritickou hranici: „Stav vězněných osob je v současné době nejhorší za celou porevoluční historii. Jakákoliv maličkost pak může vést k tomu, že ti lidé vybouchnou,“ vysvětluje František Valeš z Českého helsinského výboru. Jiří Pospíšil dnes proto znovu vznesl požadavek na dodatečnou půl miliardu pro vězeňskou službu.