Senátor Trpák před soudem odmítl odpovědnost za smrt při porodu

Trutnov - Okresní soud v Trutnově začal projednávat případ jednapadesátiletého senátora a lékaře Pavla Trpáka (ČSSD), kterého obžaloba viní z ublížení na zdraví. Skutku se podle spisu dopustil v květnu 2007, kdy jako lékař nedostatečně sledoval průběh rizikového porodu v trutnovské nemocnici. Novorozenec na následky nedostatečného zásobení kyslíkem během porodu později zemřel. Trpák, který podle svých slov vedl tisíce porodů, své pochybení odmítá.

„Obžalovaný nepostupoval s dostatečnou profesionální péčí. Měl sledovat stav plodu za pomoci speciálního přístroje,“ řekl dnes novinářům státní zástupce Petr Bártl. Trpákovi v případě prokázání viny hrozí podmíněný trest vězení.

Trpák, který měl v kritický den podle svých slov pouze příslužbu, vypověděl, že porod byl zpočátku bez vážnějších komplikací. Obtíže podle něj začaly později, kdy už bylo velmi obtížné a pro pacientku velmi rizikové provést císařský řez. „Stále nevím, kdy mělo přijít jiné rozhodnutí, kdy jsem měl zasáhnout aktivněji. Stále nevím, jak jinak bych se v dané situaci měl zachovat. Příroda je nevyzpytatelná a některé komplikace se bohužel nedají odstranit,“ řekl Trpák, který soudu řekl, že na událost stále myslí. „Je to situace, se kterou se porodník setkává velmi nerad, ale medicína takhle komplikovaná je,“ dodal Trpák. Odhadl, že za svou lékařskou kariéru asistoval u několika tisícovek porodů.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Soud bude prověřovat, zda nemocnice v Trutnově nemanipulovala se zdravotní dokumentací rodičky. V ní se píše, že budoucí matka před porodem odmítala přístroj, který monitoruje životní funkce plodu. Žena však toto podezření odmítá.

Soud případ odročil na září

Soud dnes kromě Trpáka vyslechl i rodiče zemřelého novorozence. Odpoledne soud projednávání odročil na 7. září, kdy podle soudkyně Miroslavy Purkertové bude na programu výslech soudních znalců. Rodiče již uspěli u trutnovského soudu s žalobou na nemocnici kvůli náhradě škody. Rozsudek, který jim každému přiřkl 240 000 korun, však dosud není pravomocný, nemocnice se odvolala ke Krajskému soudu v Hradci Králové, jenž ve věci dosud nerozhodl.

Senát Pavla Trpáka kvůli vyšetřování této kauzy zbavil imunity letos 28. ledna na základě jeho vlastní žádosti. Trpák je šestým senátorem, kterého horní komora vydala k trestnímu stíhání. V pěti případech, z nichž dva se týkaly senátorky Liany Janáčkové (za hnutí Nezávislí), žádosti policie nevyhověla.

Senátor ČSSD Pavel Trpák
Zdroj: ČT24