Studenti chystají další protesty proti státním maturitám

Praha - Studenti chtějí znovu demonstrovat proti státním maturitám. Na internetové sociální síti Facebook se svolávají na 16. července do Prahy, protest chtějí spojit s koncertem. Narozdíl od studentské demonstrace konané 19. června organizuje nyní akci usilující o odklad státních maturit hnutí Green Revolution (GR) spojené s Demokratickou stranou zelených. Studentům spojení s politickou stranou nevadí.

„Jeden velký protest naše zákonodárce k řešení problému jménem státní maturity nepohnul! Takže to zkusíme napodruhé!“ vyzývají pořadatelé na Facebooku. Účast zatím potvrdilo 220 členů, podobné zprávy se však mezi mladými lidmi šíří velmi rychle, což ukázala i organizace minulého pochodu.

Zástupce studentů Filip Vích, který se podílel na organizaci první demonstrace, se vyjádřil, že mu spojení s politickým sdružením nevadí. Podstatná je prý otázka státních maturit. „Je to jejich akce, oni to v podstatě financují, my se na tom podílíme tak, že dejme tomu je to nějaká naše myšlenka,“ vysvětlil Vích spojení studentů s GR, které se podílelo i na organizaci studentské demonstrace 19. června, kdy se do hlavního města sjelo na 7 000 mladých lidí.

Tentokrát se protest spojí s koncertem

Podle pořadatele minulé demonstrace a člena GR Adama Cypricha by bylo uspořádání tak velké akce pro studenty velmi těžké. „Navíc nadcházející protest bude spojen s koncertem, na jehož organizaci je zapotřebí skupiny lidí, kteří jsou ochotni do toho investovat svůj čas a peníze. Studenti mají už prázdniny a bylo by těžké sehnat z jejích řad některé, kteří by měli každý den čas věnovat se přípravám,“ dodal Cyprich.

Státní maturity měly původně začít v roce 2008, kvůli nespokojenosti studentů a celkové nepřipravenosti ale byly už jednou odloženy, a to o dva roky. Nyní je tedy možné, že je čeká další odklad. Nesouhlasí s nimi totiž ODS ani ČSSD, občanští demokraté dnes vládě předložili návrh na odklad zkoušek o další dva roky. O odložení maturit se snažila také ČSSD. Řadě maturantů bude v době podzimních předčasných voleb 18 let, a strany tak možná bojují o jejich hlasy.