Přes Česko se žene další vlna bouřek

České Budějovice - Na dvou místech na řece Blanici v jižních Čechách, v Bavorově a v Heřmani, platí stále třetí stupeň povodňové aktivity, tedy ohrožení. Řeka už ale začala pomalu klesat. Druhý stupeň platí na Otavě v Písku, Malši v Roudné, Stropnici v Borovanech a Vltavě ve Spolí. Až do pátečního večera prodloužili meteorologové výstrahu před nebezpečím bouřek s intenzivními dešti, objevit se mohou v kterémkoli kraji. Nebezpečí ale platí především pro Královéhradecký a Pardubický kraj, odkud postupují silné bouřky dál na západ a severozápad. Výstraha před povodněmi bude do pátečního večera platit už pouze pro Jihočeský kraj.

Na jihu Čech platí kvůli záplavám od neděle stav nebezpečí. V pondělí ho jihočeský hejtman Jiří Zimola rozšířil i na Vimpersko a ve všech oblastech ho prodloužil do 17. července. Stav nebezpečí je vyhlášen také pro obce s rozšířenou působností Prachatice, Strakonice, Písek a Vodňany. Déšť ale stále komplikuje uklízení. Některé obce jsou stále bez dodávek elektřiny, plynu a pitné vody.

Při odklízení následků záplav na Novojičínsku se zatím nakazilo průjmovým onemocněním 13 lidí. Jedním z důvodů je špatná kvalita pitné vody. Dva lidé museli být hospitalizováni, ostatní jsou v domácím ošetření. „Ve všech 13 případech byl proveden odběr biologického materiálu. První výsledky jsou negativní,“ dodala ředitelka krajských hygieniků Helena Šebáková. V některých obcích ale problémy s dodávkou pitné vody stále trvají. Hygienici zavřeli i dvě desítky restaurací, které byly zaplavené nebo mají problémy s čistotou vody. Některé z nich jsou už vyčištěné a mohou otevřít.

Aktuální povodňové zpravodajství (zdroj: ČT24)

Bouřky udeřily dnes odpoledne ve východní části Libereckého kraje. Největší škody napáchaly na Turnovsku a v okolí Železného Brodu, kde padaly i stromy a do jednoho z nich najel u Turnova vlak. Žádní zranění ale nejsou. Kvůli výluce musely České dráhy dva rychlíky v úseku Železný Brod - Turnov nahradit autobusy. Krátce po 17:15 se podařilo trať opět zprůjezdnit.

„Z Koberov u Železného Brodu jsme dostali hlášení o dvou vytopených domech. Stojí vedle silnice, kolem níž vede malá strouha,“ dodal hasič. V Turnově projížděla auta po silnicích zaplavených i několika desítkami centimetrů vody. Voda se valila také do sklepů. Podle svědků začala bouřka krupobitím, z nebe padaly kroupy velké jako tenisové míčky.    

Extrémně silná bouřka se přehnala také nad Velkými Hamry na Jablonecku. „Trvala naštěstí jen čtvrt hodiny. Úplně se před ní setmělo a kdybych nebyla doma a nezavřela dveře na balkón, měla bych úplně vyplavený byt. Takovou obrovskou průtrž mračen tady ještě nepamatuji,“ uvedla jedna z obyvatelek. Bouřky a průtrže mračen řádily také v západních Krkonoších v okolí Vysokého a Jablonce nad Jizerou.

Voda s bahnem po odpolední bouři zaplavila sklepy řady domů na Žďársku, Havlíčkobrodsku, Jihlavsku a Třebíčsku. Hasiči čerpají vodu a čistí zanesená koryta potoků, odstraňovali i spadlé stromy. Podle dosavadních informací voda nevnikla do obytných částí domů a nikdo nebyl zraněn.

První volání o pomoc přišlo kolem 16:00 z Bystřice nad Pernštejnem, kde byly zatopené sklepy mateřské školy. Potom v sousední Velké Losenici voda zaplavila sklepy několika rodinných domů. Hasiči tam čistili také koryto potoka zanesené stromy a větvemi. V místní části Velkého Meziřící v Lavičkách blesk zapálil hlavní elektrorozvodnou desku.

Hladina od odpoledne stoupá na Tiché Orlici v Lichkově, kde už platí první povodňový stupeň. Voda by ale podle předpovědí neměla překročit druhý stupeň. Bouřka odpoledne také zaplavila pole na Svitavsku. Hasiči zatím odčerpávají na třech místech vodu z polí v Březové a Poličce. Jinak hrozí, že lidem zaplaví sklepy a zahrady. Do domů se podle hasičů voda naštěstí nedostala.