V Olomouckém kraji se dopravní systém rozšířil o prostějovskou MHD

Olomouc/Prostějov - Integrovaný dopravní systém Olomouckého kraje (IDSOK) se dnes rozšířil o prostějovskou MHD. Vedení hejtmanství očekává, že se díky tomu zvýší zájem lidí o cestování veřejnou hromadnou dopravou, uvedl náměstek hejtmana Alois Mačák (ČSSD). Po začlenění Prostějova jsou již součástí systému všechny MHD v Olomouckém kraji. Díky rozšíření dopravního systému mohou cestující využívat v prostějovské MHD jízdenky, které platí na již dříve začleněných autobusových linkách a železničních tratích.

„Pro cestující to bude znamenat úsporu. Předpokládáme, že se díky tomu městská hromadná doprava zatraktivní. Naší snahou je ulevit co nejvíce přetížené automobilové dopravě,“ uvedl náměstek hejtman.

Vedení kraje očekává, že v souvislosti se začleněním Prostějova do krajského dopravního systému klesnou tržby dopravce, který ve městě zajišťuje provoz MHD. Podle hejtmana Martina Tesaříka (ČSSD) je Olomoucký kraj připraven mu je v prvním období vykrýt. Z dlouhodobého hlediska očekává, že díky začlenění prostějovské MHD do systému vzroste počet pasažérů, což se promítne v tržbách IDSOK.

V Integrovaném dopravním systému Olomouckého kraje, který převzal kompetence v organizaci dopravní obslužnosti v roce 2003, byli původně začleněni pouze autobusoví dopravci z řad městské a linkové dopravy. V roce 2005 hejtmanství začalo s připojováním železniční dopravy do systému. Po zapojení Prostějova jsou součástí IDSOK již všechny městské dopravní systémy v kraji, které fungují v Olomouci, Přerově, Šumperku, Zábřehu a Hranicích.