Paroubek za Rathem stojí, Bušina rezignoval

Praha - Mezi veřejností stále méně populární středočeský hejtman a dvojka středočeské kandidátky strany pro říjnové sněmovní volby David Rath může způsobit porážku ČSSD ve Středočeském kraji i na celostátní úrovni. Někteří významní členové strany proto chtějí, aby Rath nekandidoval. Lídr středočeské kandidátky a místopředseda ČSSD Milan Urban pohrozil v deníku Právo, že z kandidátky odstoupí, pokud na ní bude Rath figurovat. Předseda ČSSD Jiří Paroubek na dnešním brífinku v Ostravě připustil, že David Rath v minulosti chyboval, ale na kandidátce zůstane. Filip Bušina naopak odpoledne oznámil, že dnes rezignoval na funkci investičního náměstka středočeských krajských nemocnic a na jeho žádost mu bylo přerušeno členství v ČSSD.

„I o těchto věcech jsme se na úrovni vedení bavili. Dál se k tomu nebudu vyjadřovat,“ řekl Urban. Téma Rathova odstoupení z kandidátky by se mohlo stát předmětem pátečního jednání předsednictva strany. Paroubek ale dnes řekl, že takový bod na programu schůze není.

List dále píše, že někteří významní členové vedení ČSSD už Rathovi sdělili, že by měl z kandidátky odstoupit. „Reagoval velmi ostře, až hystericky. Odstoupit z kandidátky odmítl. Označil to za útok na jeho osobu zvenčí, mluvil o útocích na mladé lidi, patrně tím myslel Bušinu,“ popsal nejmenovaný zdroj bouřlivou debatu lidí z vedení ČSSD s Rathem.

Lubomír Zaorálek:

„Zítra bude zasedat grémium, v sobotu pak ústřední výbor. Myslím si, že záležitost okolo pana Bušiny je potřeba řešit… Jestli v sociální demokracii platí, padni komu padni, tak je třeba, aby to platilo v každém případě. To by měl David Rath respektovat.“

Investičního náměstka oblastních nemocnic Středočeského kraje a člena ČSSD Filipa Bušinu a další lidi podezřívá policie z rozsáhlých daňových úniků.

„Musí okamžitě ukončit záležitost s panem Bušinou… musí přestat s některými svými kontroverzními věcmi… Udělal celou řadu chyb. Ale v sociální demokracii máme výstavbu strany takovou, že existuje něco jako vnitřní demokracie,“ prohlásil dnes Paroubek.

Jiří Paroubek:

„David Rath se musí ukáznit, David Rath se musí věnovat otázkám zdravotnictví, tam si myslím, že je jen málo lidí, kteří se mu vyrovnají intelektem a erudicí. Jsem přesvědčen, že po rozhovoru, který jsem minulý týden s panem Rathem měl, se ukázní.“