Squatteři dnes předali starostovi Prahy 8 bednu shnilého ovoce

Praha - Asi 30 squatterů dnes předalo starostovi Prahy 8 Josefu Noskovi (ODS) před radnicí bednu shnilého ovoce. Dar podle mluvčího squatterů Jana Němce symbolicky poukazuje na reportáž, kterou Nosek údajně nechal udělat o squatu ve vile Milada pro privátní médium. Měla být zhotovena až po zásahu bezpečnostní agentury, a neodpovídala tak tomu, jak squat vypadal před ním.

Najatá bezpečnostní agentura za asistence policie v úterý násilím vyklidila poslední pražský squat Milada v Praze 8. Akci provázely potyčky squatterů a policie. Tři policisté byli zraněni a čtyři squatteři zadrženi. Na střeše vily se už v úterý dopoledne zabarikádovalo osm squatterů. Poslední z nich ji opustili před 20:00. Bezpečnostní agenturu si najal správce objektu - Ústav pro informace ve vzdělávání (ÚIV).

Podle právníka Josefa Lžičaře squatteři nemají v žádném případě právo obsadit nemovitost jen kvůli tomu, že je opuštěná. „Je to zásah do vlastnictví někoho, kdo se o to vlastnictví třeba i dobře nestará. Nemohu rozhodnout sám, že tu nemovitost obsadím a že ji začnu užívat. Jestliže obsadím nemovitost, která je opuštěná, musím si uvědomit to, že ji užívám protiprávně,“ prohlásil.

Kocáb nabídl squatterům alternativu 

Ministr pro lidská práva Michael Kocáb ve středu nabídl squatterům z pražské vily Milada nový objekt. Neupřesnil, kde se dům nachází. Podle Němce nebyl majitel domu ve středu v Praze; prohlédnout by si ho měli squatteři dnes.

„Oceňujeme, že se našel veřejný činitel, který poukázal na to, že soukromé vlastnictví majetku není nadřazeno právu na bydlení. Tato dvě práva jsou podle většiny právních názorů rovnocenná a pokud jsou v konfliktu, tak se obvykle vše řeší právní cestou,“ řekl Němec. Podle Lžičaře ale nelze s Kocábovou snahou sehnat squatterům jiné bydlení souhlasit. „To bychom zase zvýhodňovali nějakou skupinu lidí,“ oponoval.

Michael Kocáb a Jan Němec
Zdroj: ČT24