Přes 19 000 Čechů už přišlo o řidičák

Praha - Za tři roky, kdy platí bodový systém, přišlo o řidičský průkaz už přes 19 000 Čechů, uvedla Mladá fronta Dnes (MfD). Nejvíc bodů za přestupky mají řidiči v Karlovarském, Ústeckém a Zlínském kraji. Naopak nejukázněnější jsou řidiči v kraji Moravskoslezském, Pardubickém a také na Vysočině. Nejčastěji Češi ztrácejí body za překročení nejvyšší povolené rychlosti a za porušení zákazu vjezdu a stání.

„Velký počet bodů v příhraničních krajích se dá částečně vysvětlit tím, že do statistik spadají i cizinci, kteří v Česku udělají přestupek,“ řekl mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka. Cizinci však nemají tolik trestných bodů, aby se statistikou zamíchali výrazněji, informuje MfD, podle které ministerstvo dopravy statistiku zveřejnilo ke třetímu výročí bodového systému v Česku.

Hanzelka uvedl, že 88 procent lidí, kteří dostali bod, ho v následujícím roce nedostali. „Dávají si větší pozor a jezdí opatrněji,“ vysvětlil mluvčí výchovný dopad bodového systému.

Dále statistika podle MfD uvádí, že 96 procent ze všech lidí, kteří už přišli o řidičský průkaz kvůli bodům, jsou muži. Nějaký bod již má přes 618 000 řidičů, tedy každý desátý. Nejvíce bodů nasbírali dále řidiči ve věku do 21 let.

Udělené body řidičům za jejich přestupky
Zdroj: ČT24