V centru Prahy opět plují lodě, Vltava klesá

Praha  - V centru Prahy opět plují lodě. Umožnila to klesající hladina Vltavy. Doprava v centrálním úseku v hlavním městě byla na řece obnovena dopoledne v deset hodin, informoval o tom tiskový mluvčí pražského magistrátu Jiří Wolf. Ve stejnou dobu byla otevřena i protipovodňová vrata u hotelu Four Seasons a částečně zpřístupněny náplavky v Praze 5. Plavba nad a pod Prahou je zatím stále zakázána.

Plavba v centrální části Prahy byla zastavena v neděli večer poté, co Vltavou začalo v metropoli protékat přes 600 kubických metrů vody za vteřinu. Dnes v 11:00 podle internetových stránek Českého hydrometeorologického ústavu klesl průtok Prahou těsně pod 600 kubických metrů za vteřinu, hladina má podle předpovědi dále klesat.

Vedle zrušení zákazu plavby v centru Prahy se znovu otevřela vrata u hotelu Four Seasons a po poledni budou technici podle Rostislava Gutha z magistrátního odboru krizového řízení odstraňovat protipovodňové zábrany v Divadelní ulici.

Vyjma části náplavky u loděnice u Palackého mostu byly zpřístupněny náplavky v páté městské části, zbylé náplavky v Praze 1 a 2 budou podle Gutha otevřeny, až pomine první stupeň povodňové aktivity. Strážníci na ně ale již pouští automobily se zásobováním.

Až skončí první povodňový stupeň, budou zrušeny i další opatření. Vrata na Čertovce by se mohla podle Štefana Rusňáka z První všeobecné člunovací společnosti otevřít ve středu ráno.

V úterý se mimořádně sejdou radní hlavního města, budou jednat o poskytnutí pomoci pro lidi postižené povodní.