Parní lokomotiva před budějovickým nádražím bude opravena

České Budějovice - České dráhy opraví parní lokomotivu, která léta chátrá jako železničářský pomník před nádražím v Českých Budějovicích. Lokomotiva se v sobotu bude stěhovat do drážního muzea v Lužné u Rakovníka, kvůli přesunu bude před nádražím částečně omezena doprava. Informaci sdělil mluvčí drah Petr Šťáhlavský. Unikátní stroj z roku 1899 zatím nemá jistotu, že bude znovu jezdit. Zaměstnanci muzea jej prohlédnou a pak rozhodnou o dalším postupu.

„Lokomotiva je natolik jedinečný exponát, že jsme se rozhodli ji zachránit před nepřízní počasí a nájezdy vandalů přesunem do depa,“ sdělil vrchní přednosta muzea v Lužné Jindřich Rachota. V úvahu připadá částečná obnova lokomotivy a vystavení mezi statickými exponáty nebo generální oprava a návrat na koleje. Rozhodne rozsah poškození a odhad nákladů na opravu.

„Naším cílem je poskytnout lokomotivě takové zázemí, aby na ni už dále nepracoval zub času,“ doplnil Rachota s tím, že i zakonzervování uchová naději lokomotivy do budoucna na případnou generální opravu. Před nádražím mašina stála od roku 1975.

Kvůli stěhování bude v sobotu od 13:00 do 16:00 uzavřena polovina Nádražní ulice, v uvedeném čase se zastaví také trolejbusový provoz. Lokomotiva se nejdřív přesune na nákladové nádraží, odkud ji dráhy dopraví během neděle na zvláštním vagonu do Lužné.