Nová soukromá práva v Praze? Chystá je bývalý proděkan z Plzně Eliáš

Plzeň – Skupina kolem bývalého proděkana plzeňských práv Karla Eliáše připravuje novou soukromou vysokou školu se sídlem v Praze. Pokud získají akreditaci a státní souhlas, o který požádají v nejbližších týdnech, měl by se první ročník otevřít už v září 2012. V přípravném týmu jsou i další bývalí proděkani a reformátoři – Petr Bezouška a Bohumil Havel, kteří stejně jako Eliáš letos o prázdninách fakultu na vlastní žádost opustili, protože nesouhlasili s kroky současného vedení v čele s děkanem Květoslavem Růžičkou.

Spoluautor nového občanského zákoníku Karel Eliáš loni v Plzni neúspěšně kandidoval na děkana jako lídr reformního vedení kolem bývalého děkana plzeňských práv Jiřího Pospíšila. „K této skupině se připojila řada dalších lidí z brněnského a pražského právnického prostředí, není to jen emigrace z Plzně,“ podotkl Eliáš. Podle něj ale nejvíce záleží na tom, jak se k plánované nové škole postaví akreditační komise, která obdrží žádost v nejbližších týdnech. 

Nová vysoká škola musí získat ke svému zřízení souhlas akreditační komise s oborem, poté musí komise doporučit vydání státního souhlasu. „To jsou hodně obtížné věci, protože to klíčové není, že by neuměli udělat obor práva. Bude ale záležet na tom, kolik lidí, v jaké kvalifikaci, s jakým zaměřením, tedy aby vše personálně odpovídalo,“ uvedla šéfka akreditační komise Vladimíra Dvořáková. 

Nová škola by měla podobně jako právnické fakulty na státních vysokých školách všeobecné zaměření na všechny druhy právních disciplín. Podle Eliáše by mělo jít o malou školu s maximálně 200 lidmi v ročníku, pedagogů by pak mělo být 30 až 40.

Pověst plzeňských práv stále doprovázejí dozvuky předloňské aféry, kdy se potýkala s podivným přijímáním studentů, opsanými pracemi a nestandardně rychlým studiem. Kvůli sporům o směřování fakulty ji o prázdninách opustilo 29 ze 138 pedagogů.