Policie začala prošetřovat údajně koupenou prezidentskou milost

Praha – Policisté začali prošetřovat údajnou korupci při udělení prezidentské milosti. Na případ upozornil týdeník Respekt, podle kterého existují dva svědci, kterým se bývalá policistka Radka Kadlecová svěřila s tím, že byla její milost koupená. Podle mluvčího policejního prezidia Jaroslava Ibeheje teď budou policisté shromažďovat a vyhodnocovat informace, pak se rozhodnou, zda zahájí úkony trestního řízení, či nikoliv.

Radka Kadlecová pracovala jako zaměstnankyně cizinecké policie v Karlových Varech, byla ale odsouzena na dva roky za příjímání úplatků od cizinců žádajících v Česku azyl. Ve vězení se psychicky zhroutila a právě z té doby pochází jeden z důkazů, který zveřejnil Respekt. Primář psychiatrického oddělení v Ostrově Martin Konečný totiž ve zprávě napsal, že Kadlecová uvádí, že pro ni byla zakoupena milost u prezidenta republiky. Na přímý dotaz pak uvedla, že byli podplacení i poradci prezidenta. Prezidentská kancelář udělila Kadlecové milost v roce 2009.

„Musím kategoricky vyloučit, že by k podobnému jednání vůbec mohlo dojít. Stanovený systém pro posuzování žádostí o udělení milosti prezidentem republiky jakoukoli možnost zneužití vylučuje,“ reagoval v týdeníku mluvčí prezidenta Radim Ochvat.   

Lékař tehdy věc podle Respektu konzultoval s právníkem nemocnice, který mu sdělil, že informace podléhá lékařskému tajemství. Konečný vše ohlásil na policii až teď, když zjistil, že na korupci se začala vztahovat ohlašovací povinnost.   

O korupci při udělení milosti přitom Kadlecová hovořila i s Miroslavem Dorňákem, starostou obce Chyš na Karlovarsku, kde žije. Žádala jej o podpůrný dopis prezidentské kanceláři, uvedl týdeník. Dorňák po poradě v zastupitelstvu vyhověl, později mu prý Kadlecová řekla, že šlo jen o formalitu. „Milost byla zaplacená, potřebovali mít pouze naoko něco v ruce. Cítil jsem se podvedený,“ řekl Respektu starosta. Podle Respektu je přitom možné, že za zařízením milosti pro expolicistku Kadlecovou mohl stát její strýc, vlivný podnikatel v regionu Alfréd Fajkoš.