Squatteři dnes krátce obsadili vilu Milada, dva byli zadrženi

Praha - Několik squatterů dnes v ranních hodinách vniklo do vily Milada, odkud je minulý týden vystěhovala bezpečnostní agentura. Cílem bylo údajně upozornit na možné riziko demolice objektu. Správce objektu ale odmítá, že by v současnosti plánoval vilu zbořit. Podle policie byli dva squatteři zadrženi a museli své jednání vysvětlovat. Squatteři si také během prodlouženého víkendu nastěhovali věci do nového ubytování v Truhlářské ulici, považují ho ale za provizorní.

Squatterům se podařilo do vily vniknout i přesto, že správce objektu, Ústav pro informace ve vzdělávání (ÚIV), nechal v minulých dnech vchod do vily a okna v přízemí zazdít. ÚIV chce podle mluvčí Bohumily Beranové nyní majetek nabídnout jiným státním organizacím: „Nejvíc by se nám asi líbilo, kdyby to připadlo Univerzitě Karlově.“ Škola má v sousedství koleje a plánuje další rozvoj areálu. Chce například postavit nové sídlo Fakulty humanitních studií. Pokud o budovu nebudou organizace mít zájem, nabídne ji ÚIV ve veřejné soutěži. 

Squatteři z Milady mohou od minulého pátku bydlet ve třech bytech v Truhlářské ulici v centru města, které jim nabídl prostřednictvím ministra pro menšiny Michaela Kocába majitel domu Petr Svinka. Symbolické nájemné činí jednu korunu, squatteři si ale musejí platit elektřinu, vodu a plyn.

Do bytů si nastěhovali věci, bydlet v nich nechtějí 

Do bytů si zatím jen nastěhovali věci. Jeden ze squatterů řekl, že toto bydlení není adekvátní náhradou za Miladu. „Je to provizorní řešení. Prostor bude spíše zázemím pro naše aktivity,“ uvedl s tím, že požadují po státu nové prostory o srovnatelné velikosti a dostupnosti jako byla Milada.

Poté, co byli squatteři z Milady vystěhováni, se konalo na jejich podporu už několik protestních akcí a demonstrací v Praze i v jiných městech. Vyklizení squatu má ale i své příznivce, kteří na komunitním serveru Facebook založili skupinu. Ta má přes 1 200 členů.

Michael Kocáb a Jan Němec
Zdroj: ČT24
Vydáno pod