Česko zasáhnou další bouřky, hrozí povodně

Praha - Česko dnes opět zasáhnout bouřky, které mohou doprovázet přívalové srážky, silný vítr a kroupy. Meteorologové očekávají i trvalejší déšť, který může výrazně zvednout hladiny zejména menších toků. Výstraha ČHMÚ platí od dnešních 17:00 do středy 22:00 pro Jihočeský, Pardubický, Královéhradecký, Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj a Vysočinu. Pro tyto kraje platí od dnešních 21:00 do středečních 08:00 i výstraha na silný trvalý déšť.

V povodí Malše by mohlo spadnout až 60 milimetrů srážek. Horní Malše by tak mohla dosáhnout třetího stupně povodňové aktivity ve středu ráno, na ostatních tocích zasažených srážkami hrozí během středy dosažení prvního, případně druhého povodňového stupně.

Jihočeské řeky postupně klesají a dosahují maximálně prvního povodňového stupně. Některé menší toky, například Černá či Skalínský potok, by podle propočtů meteorologů mohly znovu vystoupit až na třetí povodňový stupeň. Vodohospodáři nyní vytvářejí ve vodních nádržích zásobní prostor.

Dětské tábory u řek a potoků mohou čekat preventivní evakuace

Hasiči a hygienici dnes budou monitorovat situaci a zjišťovat, zda někde v okolí vodních toků nejsou nenahlášené dětské tábory. „Především z bezpečnostních důvodů by měli organizátoři neevidované tábory nahlásit,“ zdůraznila mluvčí kraje Kateřina Koželuhová.

Evakuovaný dětský tábor
Zdroj: ČT24
Vydáno pod