Po tragickém víkendu klid. Svátek na silnicích oběti nepřinesl

Praha - Narozdíl od uplynulého víkendu, kdy na silnicích zemřelo deset lidí, nepřinesl včerejší státní svátek žádnou oběť dopravní nehody. Počet mrtvých je ale podle neoficiálních informací v letošním roce i tak zhruba dvojnásobný v porovnání se stejným obdobím loni a předloni. Mimořádně tragická byla zejména neděle, kdy zemřelo sedm lidí.

Z policejních informací vyplývá, že v průběhu prodlouženého víkendu došlo k 477 dopravním nehodám. Deset lidí zemřelo, 41 jich bylo těžce zraněno a zhruba 220 lidem diagnostikovali lékaři lehké zranění. Nejčastějším důvodem nehod byla nepřiměřená rychlost a nesprávný způsob jízdy, 17 kolizí zavinili řidiči pod vlivem alkoholu.

V sobotu zabil na Rychnovsku osmnáctiletého spolujezdce náraz osobního auta do stromu, řidič utrpěl těžká zranění. Při dvou tragických haváriích zemřeli v noci ze soboty na neděli tři lidé na východě Čech. Nehodu dodávkového vozidla na Prachaticku zaplatil v neděli životem muž, který seděl na sedadle spolujezdce. Dalších pět lidí skončilo s těžkými zraněními v nemocnici. Čelní náraz do stromu nepřežil v neděli na Karvinsku osmatřicetiletý muž z Českého Těšína. Jeho dva spolujezdci utrpěli těžká zranění.

Na silnicích vyhasly o víkendu také životy dvou cyklistů. V neděli se zabili dva třicetiletí motocyklisté, ze srážky s osobním vlakem na přejezdu v Děčíně vyvázla v pondělí řidička motocyklu s těžkými zraněními.