Švýcar dostal za jízdu v protisměru podmínku

Mladá Boleslav - Za jízdu v protisměru pod vlivem drog po rychlostní silnici R10 mezi Libercem a Prahou dostal švýcarský řidič tříletý trest vězení podmíněně odložený na pět let. Zároveň nesmí šest let řídit motorová vozidla. Svou nebezpečnou jízdou způsobil několik nehod. Soud Švýcara Saschu Spatara po vynesení rozsudku propustil z vazby. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce se proti trestu i proputění z vazby odvolal. Cizinci za obecné ohrožení hrozilo až osm let vězení.

Státní zástupce při závěrečné řeči požadoval, aby muž dostal nepodmíněný trest na 5,5 roku, byl vyhoštěn na deset let z ČR a bylo mu zakázáno řízení motorových vozidel. Jeho obhájkyně Markéta Pekařová naopak chtěla, aby soud trestný čin překvalifikoval na obecné ohrožení z nedbalosti a dostal trest výchovný, podmíněně odložený na dlouhou dobu.

Před vynesením rozsudku u hlavního líčení vypovídal znalec z oboru psychiatrie Ivo Klár, jehož řeč obhájkyně označila za stěžejní. „Užití léků a pervitinu způsobilo přechodnou duševní poruchu, kterou trpěl. Tyto látky měly vliv na duševní stav a podstatně jej ovlivnily, až se dostal do toxického deliria s paranoidními projevy. Tento stav odezněl do druhého dne,“ uvedl při výpovědi znalec. Podle něj ale Švýcr závažnou duševní poruchou netrpěl. Obhájkyně však trvala na tom, že Spataro trpí duševní poruchou a že byl nepříčetný.

Policisté odvádějí stíhaného cizince
Zdroj: ČT24

Tady nešlo o takové jednání, že se řidič zfetoval a pak vyrazil. Jednal ve stavu, kdy se cítil pod vlivem těchto věcí v ohrožení vlastního života, on vlastně prchal před nějakým nebezpečím, které nebyl schopný specifikovat," zdůvodnil verdikt soudce Vladislav Tuzar.

„Cítím se vinen, nechtěl jsem ale ublížit“

Spataro již dříve soudu řekl, že jednal pod vlivem antidepresiv a pervitinu, který užil nosem. Navíc užívá ještě lék Ritalin, kterým psychiatři léčí u dětí ADHD neboli hyperkinetické poruchy. „Měl jsem paranoiu a pocit, že mi chtějí ublížit. Proto jsem nezastavil, i když jsem policii viděl,“ dodal. Prý nechtěl nikomu ublížit, a to ani sobě. „Za normálních okolností bych to nikdy neudělal. Něco se mi stalo v hlavě a pak jsem viděl už jen pořád stejná auta,“ popsal Spataro a přiznal vinu.

Obžalovaný koncem května ohrozil svou jízdou v protisměru, při níž byl pod vlivem pervitinu, desítky lidí na rychlostní silnici R10 mezi Turnovem a Prahou. Ve vysoké rychlosti ujel desítky kilometrů, policie ho zadržela až v Praze-Kbelích. Cestou muž způsobil šest dopravních nehod, při nichž havarovalo devět vozidel. Havárie se obešly bez vážných zranění.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)