Armáda na Novojičínsku postaví šest provizorních mostů

Ostrava - Ženisté Armády ČR vybudují na Novojičínsku šest provizorních mostů, které nahradí mosty poničené červnovou povodní. Podle mluvčího novojičínské radnice Josefa Gabzdyla budou mosty stát, dokud se nezačnou stavět nová přemostění, což by mohlo být za tři roky. Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek prohlásil, že vojáci již tři provizorní mosty na Jesenicku dokončili. Koncem týdne by se vojáci z 15. ženijní brigády z jihočeské Bechyně mohli pustit do budování mostu přes Jičínku v Kuníně v lokalitě u bývalé mlékárny. Následovat by měly mosty v Životicích u Nového Jičína a v Novém Jičíně.

Mostní konstrukce, které budou sloužit jako provizorní mosty, patří Správě státních hmotných rezerv. Obce by měly zajistit mimo jiné stavební úpravu okolí, souhlas vlastníků pozemků nebo zjistit, zda místem nevedou inženýrské sítě. „Armáda zajistí projekty, dopravu a konečnou stavbu,“ upřesnil velitel 2. úkolového uskupení Armády ČR Ota Rolenec.

Podle novojičínského starosty Ivana Týleho však zatím není jasné, kdo bude hradit třeba následnou demontáž či odvoz provizorních mostů. „To už není věcí armády. Přitom to budou statisícové částky. O tomto problému budeme ve čtvrtek jednat s hejtmanem,“ podotkl Týle.

„S ukončením stavby počítáme do několika týdnů. Není jisté, jestli vše stihneme do 24. července, dokdy máme vládní mandát. Jednáme však o jeho prodloužení,“ řekl Rolenec. Také Picek prohlásil, že požádá ministra obrany Martina Bartáka, aby navrhl vládě prodloužení mandátu pro desítky ženistů. Specialisté s technikou by podle Picka měli v oblasti zůstat do konce srpna.

Na dvou místech se budou rovnou stavět stálé mosty

Podle Gabzdyla byl původní požadavek na osm přemostění. „Po obhlídce lokalit a zhodnocení ze strany obcí se počet snížil na pět. Například v Hodslavicích jsou podpěry mostu tak zdevastované, že bude jednodušší co nejdříve požádat o výstavbu mostu nového,“ vysvětlil Gabzdyl. Dodal, že na dnešní schůzce se nejednalo ani o provizorních mostech v nejhůře postiženém Jeseníku nad Odrou, který si tento problém řeší samostatně.

Podle starosty Jeseníku nad Odrou Tomáše Machýčka by se dva poškozené mosty mohlo podařit opravit ze sponzorských peněz. Jeden z mostů je určen pro pěší a cyklisty, další pro automobilovou dopravu. Další z poškozených mostů i jeho okolí jsou natolik zdevastovány, že by tam výstavba provizorní konstrukce nebyla možná a bude nutné vybudovat most zcela nový.

Zbytky strženého mostu v Červené vodě
Zdroj: ČT24