Česko bojuje se Slovenskem a Polskem o špekáčky a kabanos

Brusel/Bratislava/Praha – Slovenští a polští uzenáři mají v úmyslu nechat si masné pochoutky zaregistrovat v Bruselu jako tradiční produkty svých zemí. Pokud by uspěli, jejich čeští kolegové by pak museli špekáčky nebo kabanos vyrábět pouze podle Slovenskem schválených receptur nebo je pojmenovat jinak.

Slovensko usiluje o ochranu pod značkou „zaručená tradiční specialita“ u uzenin původem z Československa, jako například špekáčků, loveckého salámu nebo spišských párků, jejichž receptury po rozdělení obě země převzaly a přizpůsobily. Výrobky by v českých zemích, pokud by dostaly značku, musely být připravovány podle slovenských receptur.

Češi se snaží Slováky přesvědčit, aby žádost stáhli, zatím se jim to ovšem podařilo jen v případě šunkového salámu. Stejný problém ČR navíc v současné době řeší i s Poláky, kteří si nárokují značky uzenin, jako je kabanos nebo myslivecká klobása. „My v tom vidíme ohrožení práv našich výrobců,“ komentuje situaci Jan Katina z Českého svazu zpracovatelů masa.

„Jakmile některá země podá žádost k Evropské komisi, prostudujeme ji a zveřejníme v úředním věstníku. Ostatní státy pak mají půl roku, aby vznesly námitku. Pokud se tak nestane, výrobek získává ochranu,“ popisuje proces získání ochranné známky mluvčí Evropské komise Michael Mann.

Až Evropská komise zveřejní návrh Slovenka oficiálně, může Česká republika proti němu použít právo veta. Předtím, než se spor bude řešit v Bruselu, chce se česká strana pokusit dohodnout se Slováky a Poláky na smíru. Podle ministra zemědělství Petra Gandaloviče je použití veta poslední možností, země z Visegrádské čtyřky by měly spíše spolupracovat, ne navzájem vetovat své návrhy.