Legierská si u soudu vyslechla osvobozující verdikt

Praha - Yvona Legierská, bývalá ekonomická náměstkyně někdejšího ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha (ČSSD), dnes vyslechla osvobozující verdikt v případu souvisejícím se správou paláce v pražské Lannově ulici. Vynesl jej dnes Obvodní soud pro Prahu 2. Legierská podle obžaloby nechala v roce 2006 opravovat střechu budovy za peníze ze státní pokladny i poté, co již přešla do rukou nového majitele, a způsobila tak milionovou škodu. Státní zástupce se proti rozsudku s největší pravděpodobností odvolá, celý případ se tedy znovu objeví před pražským městským soudem.

Soud dnes bývalou Škromachovu náměstkyni zprostil obžaloby ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a z porušování povinností při správě cizího majetku. Soud dokonce konstatoval, že Legierská se tehdy rozhodla správně, neboť svým postupem zamezila dalším škodám na budově, které by nový vlastník později vymáhal na státu. Výnos senátu navíc hovoří o tom, že celá kauza vypadá jako záležitost na politickou objednávku.

Budovu v Lannově ulici původně užívala Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Po uzavření směnné smlouvy mezi státem a firmou WSF Delta ministerstvo pověřilo ČSSZ, aby se o nemovitost starala do konce srpna 2006. ČSSZ sice střechu paláce opravovala již předtím, v únoru ale práce zastavila. Legierská pak podle obžaloby 10. dubna uzavřela s ČSSZ dodatek dohody o nouzovém zajištění provozu paláce, ve kterém správě uložila pokračovat v opravách střechy budovy, přestože věděla, že se o den později stane jejím vlastníkem firma.

Reportáž Evy Davidové a Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)

ČSSZ to podle obžaloby zjistila v červnu a od dohody o provozu objektu odstoupila s tím, že hrozí použití peněz ze státního rozpočtu ve prospěch soukromé společnosti. Do té doby do oprav podle spisu vložila zhruba 1,5 milionu korun. Legierská prý ale trvala na pokračování oprav za dalších asi 2,5 milionu. ČSSZ pak podala trestní oznámení, ministerstvo se k němu připojilo v listopadu 2006.

Palác v Lannově ulici
Zdroj: ČT24