Exstarosta Prahy 5 Jančík opět v hledáčku policie

Praha - O bývalého starostu Prahy 5 Milana Jančíka se zajímá protikorupční policie. Detektivové šetří okolnosti, za kterých Jančík pronajal lukrativní motolskou skládku o rozloze patnácti hektarů soukromé firmě EkoMotol CZ. Ta za její pronájem platí jen sto korun ročně, přitom obrat má mezi třiceti až šedesáti miliony korun. Informaci přineslo dnešní Právo.

Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej odmítl věc komentovat.

Pronájem pozemků získala firma EkoMotol CZ bez výběrového řízení v roce 2004 za 250 tisíc korun ročně, a to na deset let s opcí na dalších deset let. O dva roky později se pak na základě dodatku nájem snížil na zmíněných sto korun. Podle nevládní neziskové organizace Transparency International městská část tím, že pozemky pronajala za neobvykle nízkou cenu, přišla o miliony korun a ze strany bývalého vedení radnice tak mohlo jít o podezření ze spáchání trestného činu. 

Firma celý areál využívá jako skládku suti. Společnost v době podpisu lukrativní smlouvy vykazovala obrat do dvou set tisíc korun ročně, nyní se ale pohybuje mezi třiceti až šedesáti miliony korun. Jednatel firmy Jindřich Frýdl ale tvrdí, že nájemné bylo sníženo kvůli tomu, že firma na vlastní náklady má vybudovat na pozemcích sportoviště pro děti. List ale poukazuje, že na místě žádné sportoviště není. Současná smlouva s Prahou 5 vyprší firmě až za tři roky.