Petici proti squatterům podepsalo několik desítek lidí

Praha – Squatteři, kteří se nastěhovali do volných bytů v centru Prahy, leží v žaludku místním obyvatelům. Ti už zorganizovali petici, kterou podepsalo několik desítek lidí. Petice squattery označuje za asociální osoby a žádá ministra pro menšiny Michaela Kocába, který náhradní ubytování zprostředkoval, a orgány státní správy, aby se společně s Prahou 1 zasadili o dodržení zákonů a ochranu práv místních obyvatel. Petiční archy jsou umístěny především v obchodech v okolí nového bydliště squatterů.

Byty v Truhlářské ulici squatterům pronajal Petr Svinka, podle některých nájemníků tím chce obyvatele přimět k tomu, aby se vystěhovali. To Svinka popírá. „Kdybych chtěl ty lidi, jak tvrdí, vystěhovat touto formou, tak bych se nesešel se squatterama za účasti pan Kocába, nechtěl bych vidět , co to je za lidi,“ uvedl podnikatel.

Kritiku za to sklidil také ministr Kocáb. Z případu se stala politická kauza, ke které se vyjadřují mnozí politici, kteří usilují o křeslo v Poslanecké sněmovně. Také Antonín Kazda, který zastupuje místní obyvatele, je na kandidátce do podzimních předčasných voleb. Ten tvrdí, že je okolí Truhlářské ulice a přilehlá Petrská čtvrť jedním z posledních míst v Praze 1 s vysokým počtem trvale žijících obyvatel.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Squatteři v Truhlářské ulici se nelíbí také pražskému magistrátu i radnici Prahy 1. „Já jsem dal bezprostřední pokyn městským strážníkům, je zvýšena hlídková činnost v okolí. Mají za úkol okamžitě zasáhnou v případě narušení veřejného pořádku,“ uvedl starosta první pražské části.


Squatteři byty nechtějí trvale obývat, se svými sousedy ale chtějí spolupracovat. Plánují prostory využít spíše k nejrůznějším kulturním akcím. První z nich má být výstava fotografií, které budou zachycovat vyklízení squatu Milada. Z dlouhodobého hlediska si squatteři chtějí najít za Miladu „adekvátní“ náhradu.

Squattery vystěhovala z Milady bezpečnostní agentura, kterou si najal správce objektu - Ústav pro informace ve vzdělávání. Důvodem byly údajně stížnosti okolních obyvatel na hluk a nepořádek v objektu. Akci provázely potyčky squatterů a policie. Squatteři mohou v Truhlářské ulici bydlet za symbolické nájemné jednu korunu, musí si ale platit energie.

Nájemníkům se squatteři v domě nelíbí
Zdroj: ČT24