Rathův spolupracovník Bušina: několikrát odsouzený skořápkář

Praha - Bývalý investiční náměstek středočeských krajských nemocnic Filip Bušina, kterého spolu s dalšími lidmi policie v červnu obvinila z rozsáhlých daňových úniků za tři sta milionů, byl v minulosti již několikrát odsouzený. Napsala to dnešní Mladá fronta Dnes (MfD), podle níž byl za několik trestných činů odsouzen například k dvouleté podmínce nebo k peněžitému trestu. Deníku Bušina také přiznal, že byl u skupiny, která provozovala skořápky. Pokud se prokáže jeho vina v případě daňových úniků, hrozí mu až dvanáct let vězení.

„Popral jsem se, řídil jsem opilý, a když mi za to sebrali dokumenty, řídil jsem zase. Když mi bylo osmnáct let, byl jsem také u skupiny, která provozovala skořápky,“ řekl deníku 33letý Bušina. Středočeský hejtman David Rath (ČSSD), s nímž Bušina spolupracoval, o jeho minulosti údajně nevěděl. „Pokud vím, tak zaměstnanci běžně (trestní) rejstřík nepředkládají,“ sdělil Rath. Bušina jako náměstek pro investice pěti středočeských nemocnic rozhodoval o miliardových částkách. Do funkce ho dosadil právě Rath.

Bušina rezignoval na funkci až poté, co ČSSD začala Ratha kritizovat za jeho kontakty s ním. Následně mu bylo přerušeno i členství v sociální demokracii. Právě kvůli Bušinovi hrozilo Rathovi vyškrnutí ze středočeské kandidátky.

Filip Bušina pro MfD:

„Pokud se mi podaří očistit se z obvinění, byl bych rád, aby byl Bušina vnímán jako člověk, který umí pracovat a který pracuje. Práce je moje motto. A ne abych byl loutkou někoho, kdo se přetahuje. Politická rovina, kterou mají tito pánové rozehranou, je o úplně jiné etice, než kterou já uznávám. Nicméně chápu to, co oni dělají, protože je před volbami.“ (Bušina komentoval fakt, že podle Davida Ratha udržoval Bušina úzké styky s exministrem dopravy a exhejtmanem Středočeského kraje Petrem Bendlem).

Bývalý reprezentační boxer Bušina je podle policie přes nastrčené lidi spojen s řadou společností, jejichž prostřednictvím údajně se svými komplici obral stát o tři sta milionů korun na daních. Bušina a několik kompliců měli vytvářet reklamní společnosti, které byly napsány na takzvané bílé koně. Bušinovi „zákazníci“ těmto společnostem platili stamiliony korun za fiktivní reklamní služby a dávali si je do nákladů. Deníku Bušina řekl, že nic neudělal a chce se očistit. Před čtyřmi lety začal podle médií také spolupracovat s kontroverzní podnikatelkou Libuší Barkovou, kamarádkou rodiny expremiéra Stanislava Grosse (ČSSD). S Bušinou se ale prý rozešli ve zlém a lidé z okolí Barkové se s ním dosud soudí o miliony korun.