Už čtyři dny na silnicích neumírali lidé

Praha - Už čtyři dny se na českých silnicích nestala žádná tragická dopravní nehoda. Vyplývá to z policejních statistik dopravních nehod. Je to ojedinělá situace, obdobná nastala v posledních letech jen v roce 2006, tehdy byly zaznamenány tři dny po sobě bez ztráty lidského života na silnicích. Nynější statistiku však zatížila středeční tragická událost v Hradci Králové, kde řidička při vyjíždění z místa na parkovišti způsobila smrtelné zranění svému devítiletému synovi. Období čtyř dní bez úmrtí na silnicích začalo v pondělí, přitom jen za sobotu a neděli zahynulo při dopravních nehodách deset lidí.

V loňském roce bylo zaznamenáno celkem 46 dní, kdy při nehodách nezemřel žádný člověk, bylo to o 23 dní více než v roce 2007. Nejvíce takzvaných nulových dní loni policisté registrovali v dubnu, kdy jich bylo osm.

Počet obětí dopravních byl v roce 2008 sice druhý nejnižší od roku 1990, na silnicích však přesto zahynulo 992 lidí. Stále vysoké počty mrtvých chce ministerstvo dopravy snížit pomocí kampaně Nemyslíš - zaplatíš!.