Vnitro chce zpřísnit podmínky dlouhodobého pobytu cizinců

Praha - Ministerstvo vnitra hodlá zpřísnit podmínky pro cizince, kteří v Česku pod falešnou záminkou podnikání získávají dlouhodobé pobyty. Zřídit si živnost zůstává totiž pro mnoho zahraničních dělníků poslední možností, jak tady legálně zůstat. Situace ale opět zneužívají mafie, které jim za desítky tisíc oprávnění k podnikání zařizují.

Podle údajů ministerstva průmyslu a obchodu získalo od ledna do května živnostenský list téměř 10 tisíc cizinců. Neziskové organizace tvrdí, že ne všichni podnikají. Navíc se dostávají do spárů mafiánských gangů. Takzvaní agenti, kteří si prý za vyřízení živnosti účtují až 30 tisíc korun, po získání živnostenského oprávnění krajany ujišťují, že jsou již v ČR legálně a nic jim nehrozí. O povinnostech živnostníka nic nevědí.

Djumagul Chotokraeva z kontaktního centra pro cizince v Plzni:

„Devadesát devět procent našich cizinců neví, že mají odvádět daně nebo sociální pojištění.“

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Ředitelka Mezinárodní organizace pro migraci zdůrazňuje, že je potřeba, aby stát takové věci velmi dobře monitoroval a kontroloval. „V loňském roce bylo těch kontrol 6 000, ve 200 případech bylo odebráno živnostenské oprávnění,“ uvádí na obranu úřadů mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Bartovský.

Ministerstvo vnitra už má připravený plán, jak zabránit zneužívání vydaných živnostenských oprávnění pouze k legalizaci pobytu. Navrhuje zřídit úřad, který by na živnostníky z ciziny dohlížel. „Úřad by byl schopen posoudit nejen přínos daného podnikání při vstupu na území ČR, ale také trvání účelu podnikání i po dobu pobytu daného člověka na našem území,“ uvedl pro ČT ředitel azylového a migračního odboru ministerstva vnitra Tomáš Haišman.

Vydáno pod