Invalidé v zahraničí s českou značkou většinou nezaparkují

Praha - Čeští invalidé, kteří cestují autem do zahraničí na dovolenou, nemají v každé unijní zemi stejná práva. Největší problémy mají při parkovaní, protože české označení "invalida" v některých zemích neuznávají. Přestože Rada Evropské unie doporučila jednotný parkovací průkaz pro invalidy už v roce 1998, Česká republika se doporučením doposud neřídí, průkaz schválený EU tak v Česku ještě neexistuje.

Čeští invalidé mají v zahraničí potíže, například Ladislav Csik říká, že když v zemích Evropské unie zastaví na parkovišti určeném pro invalidy, vyhodí ho z něj. Modré označení, které vydávají české úřady, v ostatních zemích neplatí. Naposledy ho vyhodili z parkovacího místa pro invalidy v Maďarsku s tím, že musí mít unijní značku.


Pro některé invalidy je ale auto jediným prostředkem, jak cestovat. Přitom doporučení, jak má evropský parkovací průkaz vypadat, existuje od Rady Evropské unie už 11 let. „Ale protože je to jenom doporučení, některé země ten průkaz uznávají, některé ne. My u nás tento průkaz nevydáváme a neuznáváme,“ vysvětluje Václav Krása z Národní rady osob se zdravotním postižením.

Reportáž Terezy Krásenské (zdroj: ČT24)


Ministerstvo dopravy tvrdí, že o problému ví. „Řešení už je v běhu, v Poslanecké sněmovně je návrh zákona po prvním čtení, který to napravuje a zavádí evropský vzor karty pro invalidy,“ říká mluvčí ministerstva Karel Hanzelka.

Co se ale celoevropské úrovni zatím neřeší, je sjednocení dalších úprav pro invalidy. Jako jsou zvláštní vjezdy nebo i finanční výhody. Čeští invalidé narozdíl například od těch na Slovensku nebo Rakousku neplatí dálniční poplatky. Mohou také vjet do ulice, kam může jen dopravní obsluha.

  • Označení invalidy ve vozidle schválené EU autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/982/98113.jpg
  • Označení invalidy ve vozidle autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/982/98109.jpg