Reportéři ČT: Praha 15 legalizovala „salámový autobazar“ starostova syna

Praha - Obyvatele Prahy 15 pobuřuje chování tamní radnice. Ta zpětně potvrdila stavbu autobazaru na místě, kde by občané raději viděli městskou zeleň. Proti rozhodnutí legalizovat autobazar proto sepsali petici, radnice se jí ale odmítla zabývat. Za vším zřejmě stojí rodinné vazby. Majitelem autobazaru je totiž starostův syn Aleš Petříš, sám starosta je navíc členem komise bytových a nebytových prostor a místopředsedou komise územního rozvoje. Pro svůj záměr vytvořit na rozlehlém pozemku prodejnu ojetých vozů dokázal získat náklonnost úřadu, obešel zdlouhavá stavební řízení a u místních lidí nevzbudil nejmenší podezření.

Stavba autobazaru na ploše osmi tisíc metrů vznikala v průběhu minulého roku tzv. salámovou metodou. Aleš Petříš ohlásil jen drobné úpravy pozemku, aby se vyhnul stavebnímu povolení, jež by nemusel od lidí bydlících v okolí dostat. Na drobné stavební úpravy totiž platí pouze ohlašovací povinnost. „Nejednali o autobazaru, ale o příslušenství autobazaru, bude-li tam někdy v budoucnu fungovat,“ informovala vedoucí odboru výstavby Jitka Lazarčíková.

Když na ploše autobazar skutečně vzniknul, požádal Petříš o dodatečné povolení stavby. Úředníci městské části Praha 15 zahájili územní řízení, které se obvykle zahajuje před započetím stavby, a v něm rozhodli, že autobazar uprostřed sídliště je ku prospěchu občanů.

Reportéři ČT (zdroj: ČT24)

Aleš Petříš se dokázal vypořádat i s původním územním rozhodnutím, podle kterého mělo v daném pozemku stát minimálně 2000 čtverečných metrů zeleně. „To je zhruba čtvrtina tohoto obrovského pozemku, a on tady nemá, podle mého názoru, ani pět procent. Spíše tři, když budeme fandit všem těm odkvetlým thujím,“ diví se Vojtěch Razima, obyvatel městské části Hostivař a jeden z hlavních odpůrců zřízení tamního autobazaru. Není zdaleka jediný, komu vadí libovolné aktivity majitele autobazaru a lhostejnost k úředním povinnostem. Protestní petici podepsalo podle Razimy již 253 lidí, tedy téměř všichni, kteří v dané lokalitě bydlí.    

Lidé nechtějí autobazar? - podle radnice žádný problém

Město na zaslanou petici po měsíci zareagovalo sdělením, že si starostův syn všechna povolení potřebná pro stavbu nakonec obstaral a v tuto chvíli tudíž neexistuje žádný problém. „Pokud splnil veškeré potřebné věci, proč by si to nemohl postavit?“ namítá místostarostka. Z úředního dopisu však podle Razimy není nikterak zřejmé, jak radnice s názorem více než 250 lidí vlastně naložila.

Pracovníkům úřadu zřejmě vadila nekonkrétnost petice. „Mě připadá velice hloupé a naivní se vracet do minulosti, kdy tady bude dvě stě padesát občanů říkat, že někdo dělá něco špatně a že má dělat něco jinak. Ať řekne, co dělá špatně a jak jinak to má dělat,“ sdělil tajemník.

Občané se podle svých výpovědí nehodlají s daným stavem smířit a promýšlejí další kroky. Argumentují především veřejným zájmem, který prý radnice ustavičně ignoruje. V tuto chvíli však už těžko zakročí. Autobazar je schválen a pouze čeká na datum otevření. „Chtěl bych, aby tady ten bazar nebyl. A myslím si,  že to je určitá služba i pro všechny ostatní, když se nakonec práva nějakým způsobem domůžeme. I když to bude dlouho trvat,“ uzavírá Razima.